2016

Január

Városi Könyvtár (Túrkeve): A városi könyvtárban alapvető feladatnak tekintik, hogy esélyegyenlőséget biztosítson mindenki számára. Ezért a látássérültek számára hangoskönyveket szereztek be, s igény szerint bővítették az állományt. A mozgássérült látogatók számára könnyen megközelíthető számítógépet szereztek be rendelkezésre. Ettől az évtől vezették be a házi kölcsönzés lehetőségét is.

Különleges kezdeményezést indítottak el a túrkevei városi könyvtár dolgozói a diákok számára. Felhívásuk értelmében az a fiatal, az legalább egy órán keresztül náluk olvasgatott vagy tanult, ezt követően egy órán keresztül térítésmentesen használhatta az internetet. A könyvtár ezzel is azt kívánta elősegíteni, hogy a gyerekek körében mind népszerűbbé váljanak a könyvek, az olvasás.

Boldogházi Hírek archívuma

15. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Szolnok középkori templomai és egy különleges síremlék címmel tartott előadást dr. Kertész Róbert régész, a Damjanich János Múzeum munkatársa.

16. Városi Könyvtár (Tiszaföldvár): Szép számmal gyülekeztek a könyvtár felnőtt részlegében dr. Varga Katalin újabb előadására, amelynek címe is igen érdeklődés felkeltő volt: Nőnek lenni jó.

Tiszaföldvári Városi Könyvtár blogja

Városi Könyvtár (Tiszafüred): Érzékenyítő napot tartott a szolnoki székhelyű Én Is Vagyok Mozgássérült Generációk Érdekvédelmi Egyesület.

Tiszainokai könyvtárban - Új Néplap

16. Verseghy Könyvtár (Szolnok): A Fényvirág együttes koncertezett a Gyermekkönyvtárban.

19. Községi Könyvtár (Jászfelsőszentgyörgy): Érzékenyítő napot tartott a szolnoki székhelyű Én Is Vagyok Mozgássérült Generációk Érdekvédelmi Egyesület.

Én Is Vagyok Egyesület facebook oldala

Városi Könyvtár (Kenderes): A kézimunka klub foglalkozásának adott otthont az intézmény.

20. Hild Könyvtár (Szolnok): A Hild Galériában Cseh Bagoly János festőművész alkotásaiból nyílt tárlat. A kiállítást Girnt Vilmos alkotótárs nyitotta meg.

21. Községi Könyvtár (Jászfelsőszentgyörgy): Magyar kultúra napja alkalmából zenés irodalmi estet szervezett a könyvtár.

Verseghy Könyvtár (Szolnok): Alaszka címmel vetített-képes élménybeszámolót tartott Demény István, a Jászkun Fotóklub tagja. Az Ifjúsági irodalmi körben pedig a résztvevők John Green regényeiről beszélgettek.

Gyarmatiné Sajtos Brigitta, a tiszaföldvári könyvtár vezetője - Új Néplap archívuma

25. Községi Könyvtár (Tiszasüly): A gyógynövények és fűszernövények felhasználásáról, alkalmazásáról, hatásairól tartott előadást Grosz Tamás gyógynövényszakértő.

Verseghy Könyvtár (Szolnok): A könyvtáros szakmai konferencia résztvevői megismerkedhettek többek között az Új Néplap 1960-2000 közötti digitalizált adatbázisával. A konferencián Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke átadta a megye települési könyvtárai képviselőinek a „Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Értéktár - 2015” című könyv példányait.

Verseghy Könyvtár Fotótára

26. Községi Könyvtár (Tiszaszentimre): Érzékenyítő napot tartott a szolnoki székhelyű Én Is Vagyok Mozgássérült Generációk Érdekvédelmi Egyesület.

Tiszasülyi könyvtár - Új Néplap archívuma

Csokonai Könyvtár (Karcag): „Kötődés - Örsi Julianna munkásságáról” című könyv bemutatójára került sor. A könyvet dr. S. Kovács Ilona néprajzkutató ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

27. Városi Könyvtár (Kenderes): A könyvtárosok a Baba-Mama klubfoglalkozásra várták a kicsiket és anyukáikat a „Hóemberke’’játékos foglalkozásra.

31. Városi Könyvtár (Tiszafüred): Egy hónap után zárt a sikeres Pillanatok a mackók életéből című kiállítás a könyvtárban.

Községi Könyvtár (Kétpó): A községi könyvtár heti két alkalommal áll az olvasók rendelkezésére. A művelődési ház épületében található intézmény állománya jelenleg mintegy ötezer kötet, látogatói számára internet hozzáférési lehetőséget biztosít, illetve teret ad a szabadidő hasznos eltöltéséhez is.

Községi Könyvtár (Szászberek): Tavasztól télig - 4 évszak színei Szászberken címmel fotópályázatot írt ki a könyvtár a helyi amatőr fotósoknak.

Február

2. Községi Könyvtár (Berekfürdő, Tiszaörs): Érzékenyítő napot tartott a szolnoki székhelyű Én Is Vagyok Mozgássérült Generációk Érdekvédelmi Egyesület.

6. Hild Könyvtár (Szolnok): A könyvtár Hild Galériáján nyílt a Zaniah Dance Stúdió 10 éves fennállása alkalmából rendezett kiállítás. Az Orientális táncművészet régen és napjainkban című tárlatot március 6-ig tekinthették meg az érdeklődők.

9. Városi Könyvtár (Fegyvernek, Kenderes):Érzékenyítő napot tartott a szolnoki székhelyű Én Is Vagyok Mozgássérült Generációk Érdekvédelmi Egyesület.

Én Is Vagyok Egyesület facebook oldala

A program az érzékenyítés, bejárás, tájékoztatás keretében az ép és fogyatékos emberek közötti elfogadás és befogadásáról is szólt. Beszélgettek a lakosokkal, akik között voltak fogyatékos emberek is, az érdeklődők a fogyatékossággal kapcsolatos ügyek intézéséhez is kaptak információkat.

10. Verseghy Könyvtár (Szolnok): A Kazinczy Ferencről elnevezett „Szép Magyar Beszéd” verseny jászsági döntőjét a könyvtár kamaratermében tartották.

11. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Bíró Dávid 3D Artist című kiállításának adott otthont a könyvtár.

13. Városi Könyvtár (Rákóczifalva): Farsangi szöszmötölő foglalkozást tartottak a könyvtárban.

14. Városi Könyvtár (Újszász): Ajándékozz Valentin-napra könyvtárat - hirdette meg akcióját a könyvtár. A nemzetközi könyv ajándék nap kapcsán mindazok, akik párjukkal (házastárssal, baráttal) tértek be a könyvtárba, ingyenes egyéves tagsággal ajándékozhatták meg - újonnan beiratkozó vagy tagságát hosszabbítani vágyó - kedvesüket, akik külön erre az alkalomra készített díszes, papírtokkal ellátott olvasójegyet kaptak.

Verseghy Könyvtár (Szolnok): Könyvcsereberét szerveztek a Gyermekkönyvtárban.

Új Néplap archívuma

16. Községi Könyvtár (Tiszasüly): A mai kor veszélyeiről - alkoholról, drogról, dohányzásról - tartott előadást a könyvtárban Mészáros János rendőr alezredes, Iskolai Bűnmegelőzési és Drogprevenciós tanácsadó és Gulyás Éva, a szolnoki Humán Szolgáltató Központ munkatársa.

18. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Végig a Rajna mentén, 7 országon át címmel tartott vetített képes élménybeszámolót Pozsonyi Katalin, a Szolnoki Közalkalmazott Természetbarátok Turista Egyesület túravezetője. Az ifjúsági teremben pedig a disztópikus ifjúsági regényekről beszélgettek a fiatalok.

20. Városi Könyvtár (Fegyvernek): Helyi lakosok régi játékaiból nyílt a kiállítás könyvtárban.

Szűcs Erika fegyverneki könyvtáros - Új Néplap archívuma

23. Nagyközségi Könyvtár (Cibakháza), Városi Könyvtár (Martfű): Érzékenyítő napot tartott a szolnoki székhelyű Én Is Vagyok Mozgássérült Generációk Érdekvédelmi Egyesület.

25. Wesniczky Antal Művelődési Ház és Könyvtár (Besenyszög): 115 éves Besenyszög helységneve évforduló keretében diákok számra szervezett résztvevők Eleink élete címmel hagyományismereti vetélkedőt.

Hunyadfalvai könyvtárban - Új Néplap archívuma

27. Verseghy Könyvtár (Szolnok): A Minerva bábcsoport előadásában az Édes anyókám házasodhatnám! című zenés bábjátékot tekinthették meg a gyerekek.

Március

3. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Sőregi Katalin, erőszakmentes kommunikáció oktató tartott előadást A düh kialakulása és kezelése, Miért vagyok időnként olyan dühös és mit kezdhetek vele? És mi van akkor, ha valaki soha nem dühös? címmel.

Fegyverneki könyvtár - Új Néplap archívuma

4. Városi Könyvtár (Jászberény): Óriási jelentőségű felfedezésről, a gravitációs hullámok első észleléséről, a téridő rezgésről tartott előadást Dálya Gergely ELTE MSc, a LIGO magyar csoportjának tagja.

7. Városi Könyvtár (Újszász): Fába égetve címmel Tukacsné Horkai Ágnes műveiből nyílt kiállítás a Mini Galériában.

9. Községi Könyvtár (Tiszasüly): A Föld napja alkalmából a könyvtár csatlakozott az óvodai programhoz a környezetszennyezéssel kapcsolatban.

10. Verseghy Könyvtár (Szolnok): A hatékony időgazdálkodás címmel tartott előadást Bozóki Mária business coach. Ezen a napon A nő címmel Baranyi Ferenc Kossuth-díjas költővel Márki Éva és Rigó József beszélgetett.

11. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Közösségi elhivatottság - A
Jászkunság Évkönyv 3. száma és a Kötődés című tanulmánykötet bemutatóját rendezték meg.

17-24. Internet Fiesta

18. Hild Könyvtár (Szolnok): Helyi kézműves termékeket mutatnak be a könyvtárban.

19. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Tavaszköszöntő koncertet adott a Fényvirág együttes.

21. Verseghy Könyvtár (Szolnok): A Magyar Könyvtárosok Egyesületének megyei szervezetével közösen indított el egy szakmai továbbképzés-sorozatot. Az első, hétfői rendezvényen a megye több mint hatvan könyvtárosa hallgatta meg dr. Kállai Mária kormánymegbízott Ha jól csinálod... című átfogó, összegző előadását a minőségbiztosítás fontosságáról, valamint Sohajdáné Bajnok Katalin, az egri megyei könyvtár igazgatóhelyettesének a gyakorlati megvalósításról, tennivalókról szóló fejtegetését. A könyvtárosoknak még két alkalommal szerveznek a témában szakmai napot.

22. Községi Könyvtár (Tiszasüly): A falu legszebb húsvéti tojása címmel hirdetettek versenyt a lakosság körében.

Városi Könyvtár (Jászberény):  „Úton a Bedekovichok térképeivel a zsebünkben”
című ismeretterjesztő fotókiállítás nyílt a könyvtárban.

23. Szolnoki Főiskola Könyvtára (Szolnok): Német húsvéti szokásokról tartottak előadást.

25. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Húsvéti kézműves délutánt tartottak a Gyermekkönyvtárban.

30. Városi Könyvtár (Kenderes): A Baba-Mama Klubtagjai fogászati tanácsokat kaptak.

31. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Földvári Judit Laura Muaythai világbajnokkal beszélgethettek az érdeklődők.

Április

1-8. Szandaszőlősi Fiókkönyvtár (Szolnok): Fókuszban a gyermekkönyvek – vitrinkiállítás Andersen születésnapja, a Meseírás napja és a Gyermekkönyvek nemzetközi napja alkalmából.

1-16. Hild Könyvtár (Szolnok): Star wars kiállítást szerveztek az Ifi pontban.

2. Városi Könyvtár (Jászberény): A könyvtár udvarán mobil planetáriumot rendeztek be a 2016-os 10. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiához kapcsolódva. Hetedik alkalommal tartották meg a Kulin György Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiái Válogatóverseny döntőjét. Ez alkalommal Jászberényben a városi könyvtár adott helyet a háromnapos rendezvénysorozatnak.

5. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Dr. Veresegyházi Béla történész Jász-Nagykun-Szolnok megye történeti-földrajzi vázlata címmel tartott előadást.

6. Hild Könyvtár (Szolnok): Faragott világom címmel nyílt meg Szemenyei Edith vitrinkiállítása.

7. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Fazekas Magdolna festőművész kiállításának adott otthont a Művészeti szalon.

Verseghy Könyvtár Fotótára

8. Városi Könyvtár (Jászapáti): A városból elszármazott Pető Andrást tartott előadást az egyik legősibb zarándokútról, az El Caminóról.

Verseghy Könyvtár (Szolnok): Dr. Horváth Károly könyvtárigazgatóra emlékezünk címmel beszélgetést tartottak a Szolnoki kalendárium foglalkozás keretében Dr. Horváth Károlyné részvételével.

11. Ipolyi Arnold (Törökszentmiklós): A város óvódásai és iskolásai közreműködtek azon a „maratoni” versolvasáson, amit a költészet napja alkalmából rendeztek Törökszentmiklóson. A József Attila születésnapjának évfordulóján tartott eseményen előbb Légrádiné Varga Rita elszavalta a Szózatot, majd a gyerekek zenés-verses műsorát hallgathatták meg az érdeklődők.

Községi Könyvtár (Tiszasüly): Rendhagyó irodalmi órával emlékeztek meg az általános iskolások a Költészet Napjáról. A községi könyvtárban a szolnoki HOLdNAP irodalmi műhely tagjait látták vendégül. A közel száz fős közönség megzenésített verseket hallhatott Milosits Dániel és Nagy Éva előadásában.

Nagyközségi Könyvtár (Kunmadaras): A magyar költészet napja alkalmából szavalóversenyt hirdetett a könyvtár.

Verseghy Könyvtár (Szolnok): Minőségbiztosítás a könyvtárakban címmel szakmai napot tartottak, amelynek főelőadója dr. Skaliczki Judit volt.

Verseghy Könyvtár Fotótára

11-15. Szandaszőlősi Fiókkönyvtár (Szolnok): Vitrinkiállítást szerveztek a nemzeti rákellenes nap alkalmából.

12. Hild Könyvtár (Szolnok): Aranysor Íróklub Költészet napi műsorát hallgathatták meg az érdeklődők a Hild teremben.

13. Verseghy Könyvvtár (Szolnok): Mária Terézia császárnő és magyar királynő élete és kora. Előadó: Kiszelyné Tóth Anett történész

14. Községi Könytár (Jászfelsőszentgyörgy): Szavalóvesenyt tartottak a helyi óvodás és iskolások részére Költészet napja alkalmából.

Verseghy Könyvtár (Szolnok): Demény István, a Jászkun Fotóklub tagja várta az érdeklődőket a Galapagos élővilága című élménybeszámolójára.

15. Verseghy Könyvtár: ZLÁTÓTÉR: ahogy a fiatalok látják. Varázslatos fények címmel Tellér Tímea fotókiállítása

Verseghy Könyvtár Fotótára

19. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Pólya Tibor festőművész születésének 130. évfordulója alkalmából Zsolnay László művészettörténész tartott előadást.

21-25. Szandaszőlősi Fiókkönyvtár (Szolnok): A Föld Napja alkalmából vitrinkiállítást rendeztek be a könyvtárban.

22. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Megyei környezetvédelmi vetélkedőt rendezett a Europe Direct Szolnok és a Verseghy Ferenc Könyvtár Gyermekkönyvtára. A Föld világnapjához kapcsolódó rendezvényen a legügyesebb csapat a saját iskolájában elültethető facsemetét is kapott.

23. Városi Könyvtár (Jászberény): Dudás Sándor szobrászművész érem- és kisplasztika-kiállítása nyílt meg az elmúlt hét végén a jászberényi Városi Könyvtár tetőtéri galériájában. A bronzalkotásokból összeállított, „Nagyok kicsiben” című tárlatot P. Szabó Ernő művészettörténész ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

25. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Berg Judit volt több író-olvasó találkozó vendége Szolnokon.

Verseghy Könyvtár Fotótára

26. Városi Könyvtár (Rákóczifalva): Szépkorúak számára szerveztek internethasználati tanfolyamot.

27. Hild Könyvtár (Szolnok): Csányi Péter a NAV Ügyfél- kapcsolati Osztály tartott előadást Mire jó az ügyfélkapus regisztráció? címmel.

30. Városi Könyvtár (Tiszaföldvár): Így szeretem és védem az állatokat címmel hirdetett rajzpályázatot a Gyermekkönyvtár.

Tiszaföldvári Városi Könyvtár honlapja

Május

2. Hild Könyvtár (Szolnok): Star Wars kiállításnak adott otthont a könyvtár.

Verseghy Könyvtár Fotótára

6-7. Verseghy Könyvtár: A Tiszakötők Szolnoki Babahordozó Klub szervezésében előadásokar és családi rendezvényeket szerveztek a Születés hete alkalmából.

9. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Könyvtárosok számára szervezett szakmai napot a könyvtár Területi szolgálata és az MKE megyei szervezete.

Verseghy Könyvtár Fotótára

11. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Böröndi Alexandra Ryijyvel az otthon melegéért - A finn csomózott szőnyegek világa címmel tartott előadást.

13. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Csönge Attila igazgató, a Jász-Nagykun Szolnok Megyei Levéltár főlevéltárosa tartott előadást A hangsúly azon van, hogy ne tiszteljük a törvényeket nagyon címmel.

15. Városi Könyvtár (Újszász): Ügyes kezek címmel Kókai Gaborné, Rapi Edit, Zakarné Papp Andrea Csiiía kézműves munkáiból nyílt kiállítás a Mini Galériában.

17. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Molnár Nikolett amatőr csillagász, a Kopernikusz Kör tagja tartott előadást az Ifjúsági teremben.

21. Községi Könyvtár (Kőtelek): Író-olvasó találkozót tartottak a könyvtárban. A
vendég Drajkó-Sárosi Kinga író, magyar nyelv és irodalom szakos tanár, valamint a Lórika kalandjai című mesekönyv grafikusai, Péterfi Krisztina és Drajkó Tibor voltak.

23. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Szerencsejáték-függőségről szóló képzőművészeti kiállítás nyílt a könyvtárban, mely a Játék határokkal címet viseli. A rajzpályázatot abból a célból hirdették meg, hogy a fiatalok körében felhívják a figyelmet a szerencsejáték-függőség veszélyeire, másrészt pozitív alternatívákat mutassanak a szervezők.

27. Városi Könyvtár (Tiszafüred): Zárult A Nyuszik a könyvtárban és a Szentföld képekben című kiállítások, amelyek egy hónapon át várták az érdeklődőket.

Június

Csokonai Könyvtár (Karcag): ában az Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola Tagintézmény képzőművész tanszakosainak kiállításának adott otthon a könyvtár.  Középpontban a szín című tárlatot Kábái László képzőművésztanár nyitotta meg, a diákkal és az iskola ének tanszakosaival.

2. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Kék felett az ég címmel nyílt meg Győré Zoltán festő tárlata a Művészeti szalonban. A kiállítást Vogl Anikó és Török Zsófia nyitotta meg.

4. Városi Könyvtár (Tiszafüred): Mazsola játszóház várta a kicsiket a könyvtárban.

8. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Nők a történelem viharaiban. Boszorkányok. Isteni nők, vagy az ördög asszonyai? címmel tartott előadást Kiszelyné Tóth Anett történész.

Verseghy Könyvtár Fotótára

9. Városi Könyvtár (Tiszafüred): Az Amazonas vidéke - A perui Amazonasról és Dél-Amerikáról egy hátizsákos utazótól címmel tartott előadást Kása Henrietta.

9-12. Ünnepi könyvhét

10. Városi Könyvtár (Kunszentmárton): „Könyvtár a zöldben” címmel vidám, egész napos programmal várta a városi könyvtár a kicsiket és a nagyobbakat az intézmény előtti szabad téren.

14. Községi Könyvtár (Mesterszállás): Gyermeknapi vetélkedőt szerveztek a helyi óvodásoknak.

Falufigyelő archívuma

21. Verseghy Könyvtár (Szolnok): „Nem az elmúlásban van a feledés” címmel három jeles személyiségére emlékező beszélgetésnek adott otthont a könyvtár. Dr. Horváth Károly, a könyvtár egykori igazgatója, a Finnugor Népek Baráti Körének alapítója, dr. Páldi János, a Varga Katalin Gimnázium volt igazgatója, a neveléstudományok kandidátusa, a Finnugor Népek Baráti Körének elnöke és Pápayné Kemenczey Judit, a könyvtár igazgatóhelyettese, a Verseghy Kör ügyvezető elnöke, a Verseghy nyelvművelő verseny szervezője emlékét idézték meg.

24. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Mészáros János, az Új Néplap fotóriportere volt a Szolnoki kalendárium vendége. Szolnok és a megye rég- és közelmúltja iránt érdeklődök beszélgethettek a több mint harminc éve alkotó fotográfussal a klubfoglalkozáson.

25. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Múzeumok éjszakája: Cini Samu és Bálna Béla címmel a gyermekkönyvtárban. Szintén tíz órától Kis Krisztián Bálint gyalogos városnézést tart Szolnokon, ahol a szakrális emlékeket tekinthetik meg a hozzá csatlakozók. Indulás a könyvtár elől.
Délután öt órától Benedek Elek A pelikánmadár című előadását láthatják a Híd Senior Színház előadásában a Művészeti Szalonban, majd
17 óra 15 perckor Újlaki Csaba csillagász tart előadást Mérföldkövek a csillagászatban címmel. Este 6 óra 15 perctől Tóth Ervin vetített képes előadását láthatják, a gyermekkori fotóiból.

29. Verseghy Könyvtár (Szolnok): A megértés útja címmel Pappné Makóczki Marianna gyógypedagógus, krízistanácsadó tartott előadást.

Július

Arany János Könyvtár (Kisújszállás): Teljes körű állományellenőrzést végzett a nyári szünetben a könyvtár.

Városi Könyvtár (Újszász): Gyakran keresték fel a helyi idősek a városi könyvtárat, hogy segítséget kérjenek különféle pályázatok elkészítéséhez. Sokan kértek példul technikai tanácsot az Erzsébet-program üdülési kedvezményének igény- bevételéhez is, legutóbb, a múlt héten pedig a háztartási nagygépek cseréjének támogatására kiírt pályázatot kapcsán fordultak a könyvtárosokhoz.

Wesniczky Antal Művelődési Ház és Könyvtár (Besenyszög): Nyáron is nagy az érdeklődés a könyvtár zolgáltatásai iránt. Az éves selejtezésébe segítő a nyári diákmunkát végző középiskolások szívesen vonulnak félre a kicsikkel a szabadidős foglalkozás során a könyvtár Mesekuckójába is.

4. József Attila Művelődési Ház és Nagyközségi Könyvtár (Kunmadaras): Egy héten át Gyenesdiáson vannak a kunmadarasi intézmény munkatársai és az olvasók. A könyvtárosok idén is megszervezték ugyanis olvasóiknak a nyári tábort, melyen gyerekek, felnőttek és nagyszülők veszek részt. 

Boldogházi Hírek archívuma

5. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Bódi Anikó mandalakiállításának adott otthont a Művészeti szalon.

13. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Újabb összejövetelét tartotta az Ifiben az Én és a fantasykör, melynek témája: Körüljárjuk a zombikat volt. A résztvevők Darren Sahn: ZOM-B és Marion Isaac: Eleven testek című művéről, valamint a Walking Dead filmsorozatról beszélgettek.

14. Verseghy Könyvtár (Szolnok):  Boros Dorina Julianna fotóiból nyílt kiállítás az Ifjúsági részlegben.

29. Verseghy Könyvtár (Szolnok): A megértés útja címmel tartott előadást Pappné Makóczki Marianna.

Augusztus

Városi Könyvtár (Jászapáti): A város fennállásának 625. évfordulója alkalmából kiállítást állítottak össze olyan, a településről készült fotográfiákból, amelyek egyrészt bemutatják a város fejlődését, másrészt felvillantják a városban élők hétköznapjait, és utalnak a történelmi eseményekre is. A fotókiállítást az érdeklődők augusztusban a városi könyvtár olvasótermében ingyenesen tekinthették meg.

6. Községi Könyvtár (Berekfürdő): Varga György repülési témájú fényképeiből nyílt kiállítás és Daczi Péter tartott előadást A szovjetek és 1956 címmel.

13. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Kalandra fel! címmel SINOSZ találkozóra került sor Szolnokon. A szervezet tagjai a könyvtárat is felkeresték.

Verseghy Könyvtár Fotótára

24. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Udmurtia és az udmurtok címmel tartott előadást tegnap a Europe Direct Szolnok és a Finnugor Népek Baráti Köre. A Verseghy Ferenc Könyvtárban rendezett esemény vendége Sziráki Zsófia magyar nyelvi lektor volt.

Szeptember

2. Csokonai Könyvtár (Karcag): Lezárult a Versvadászatot című háromfordulós, internetes vetélkedő, amelyet a könyvtárosok hirdettek meg júliusban.

6. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Háromdimenziós textilkiállítás nyílt „Újjászületés” címmel Kerekes Andrea Paverpol oktató műveiből.

Örményesi könvytárban - Új Néplap

9. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Vilho Ylönen, a Riihimá ki Finn-Magyar Baráti Társaság elnöke tartott előadást Riihimáki képekben címmel.

Csabai István felvétele - Új Néplap archívuma

17. Községi Könyvtár (Jánoshida): A Verseghy Könyvtár Minerva bábcsoportja mesélt a helyi közönségnek.

Verseghy Könyvtár Fotótára

20. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Rékasy Ildikó könyvtárosra emlékeztek a Verseghy Körrel közös beszélgetésen az intézmény munkatársai.

24. Városi Könyvtár (Jászberény): A KÉSZ jászberényi csoportja, és a Jászok Egyesülete együttműködésében tartották meg a Szakrális helytörténészek találkozója című konferenciát a könyvtárban.

27. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Faludy Györgyre emlékeztek az Olvasókör tagjai.

30. Nagyközségi Könyvtár (Kunmadaras): A könyvtárosok a magyar népmese napja alkalmából rajzversenyt hirdettek. A versenyre nevezőknek három Benedek Elek-meséhez kellett illusztrációt készíteni.

Október

Arany János Könyvtár (Kisújszállás): A Városvédő és -Szépítő Egyesület a gyermekkönyvtár részére együttműködési megállapodás keretében, az egyesület tulajdonában lévő három asztali számítógépet átadta haszonkölcsönbe a városi intézménynek.

3. Községi Könyvtár (Tiszasüly): Különleges bábműsorral készültek helyi anyukák a könyvtárban. A helyi vállalkozó kedvű szülők előadásában mutatták be a gyerekeknek Csukás István Sün Balázs című, valamint Móricz Zsigmond Kismalac és a farkasok meséjének feldolgozását.

3-7. Országos Könyvtári Napok

Jászdózsai könyvtár - Dósai hírek archívuma

4. Városi Könyvtár (Tiszafüred): A népmese napja alkalmából mesemondó versenyt hirdetett, amelyet Benedek Elek születésének 157. évfordulója alkalmából rendeztek meg.

Verseghy Könyvtár (Szolnok): Könyvtárosok, ha találkoznak elnevezésű hagyományos nyugdíjas könyvtárosok találkozójának adott otthont a Verseghy terem.

Verseghy Könyvtár Fotótára

7. Községi Könyvtár (Vezseny): Múltidéző foglalkozást tartottak az iskolások a könyvtárban. A programon a nyugdíjas klub néhány tagjai és a helyi nyugdíjas pedagógus is részt vett. A gyerekek Móricz Zsigmond Fillentő című novelláján keresztül nyerhettek bepillantást a hajdani iskolások életébe, majd a nyugdíjas tanárnő mesélt egykori iskolájáról. Közben régi fotókat, 1930- as évekből való cserkészfolyóiratokat, nyolcvanas évekbeli őrsi naplókat, a falu életét ábrázoló fényképeket nézegethettek. A nyugdíjasok is meséltek a régi életről is.

11. Városi Könyvtár (Jászberény): Kórodi Anikó operaénekes az Opera Nagykövete vetített képekkel, zenével fűszerezett előadásában elevenítette fel azokat a meghatározó pillanatokat, amelyek a zene, azon belül is az opera műfaja felé irányították.

12. Hild Könyvtár (Szolnok): Rédai József zongoraművész, művésztanár is fellépett a Vakok és Gyengén- látók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete rendezvényén. Ezt az eseményt a fehér bot nemzetközi napja alkalmából tartottak a könyvtárban.

Községi Könyvtár (Tiszainoka): Elkezdődött a könyvtár felújítása. Az átrendezés ideje alatt egy másik teremben tartott nyitva az intézmény.

13. Verseghy Könyvtár (Szolnok): A ZRiport sikeres szolnoki fiatalokkal című programsorozat keretében Török Zoltán Patrik és Pintér Ferenc, a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium 12. évfolyamos tanulói, a „Félremagyarázott és elhallgatott igazság! Egy aljas kor titkai” című országos, 1956-os történelmi pályázat 1. és 3. helyezettjei mutatták be nyertes pályaműveiket az Ifjúsági részlegben.

Mészáros János felvétele - Új Néplap archívuma

18. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Négyszögletű kerek kiállítás nyílt Lázár Ervin emlékére a Gyermekkönyvtárban.

19. Hild Könyvtár (Szolnok): Farkas Éva, Girnt Vilmos, Kaposvárié Mihályi Mária, a Honvéd Kulturális Egyesület alkotóinak munkáiból nyílt kiállítás a Hild Galériában.

Új Néplap archívuma

Községi Könyvtár (Jászivány): A kistelepülés könyvtárába látogatott Telegdi Ágnes író. Az író-olvasó találkozón a meghívott „Ó, azok a csodálatos állatok!" című munkáját mutatta be, illetve meghallgatta a jásziványi gyerekek kedvenceiről szóló beszámolókat is.

20. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Hatvan éve történt - Szolnok 1956 elnevezésű várostörténeti vetélkedő szóbeli döntőjét rendezték középiskolás tanulók részére a könyvtárban.

Verseghy Könyvtár Fotótára

21. Verseghy Könyvtár (Szolnok): A Szolnoki Kalendárium foglalkozás keretében bemutatták a felújított megyei 1956-os online emlékoldalt.

24. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Élj hát, hazám, még versmondóversenyt tartottak a könyvtárban az 1956-os Forradalom és Szabadságharc évfordulója alkalmából.

28. Városi Könyvtár (Jászberény): Az univerzum különleges, távoli jelenségeit mutatta be Francsics László asztrofotós.

Banka Csaba felvétele - Új Néplap archívuma

November

Verseghy Könyvtár (Szolnok): Lázár Ervin emlékére „Négyszögletű kerek” vándorkiállítás nyílt meg a Gyermekkönyvtárban.

Verseghy Könyvtár Fotótára

3. Közösségi Ház és Könyvtár (Szajol): Beszélgetéssel egybekötött előadást tartott dr. Reisinger János irodalomtörténész és tanszék- vezető főiskolai tanár Hogyan győzhetjük le félelmeinket? címmel.

Fodor Orsolya felvétele - Új Néplap archívuma

Két lelkes olasz fiatal, Elizabetta és Mogeeb teljesít szolgálatot az Európai Önkéntes Szolgálat keretén belül a szajoli könyvtárban.

7. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Megyei könyvtárosok szakma napjának vendége volt Ramháb Mária, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár igazgatója.

Verseghy Könyvtár Fotótára

9. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Kiszelyné Tóth Anett történész tartott előadást.

11. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Horváth Flóra, szolnoki fiatal rajzaiból nyílt kiállítás az Ifjúsági teremben.

17. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Mire cserélnéd a mai kötelező irodalmat? Beszélgetés a művek irodalmi értékéről! - ezzel a témával várta az érdeklődőket az Ifjúsági irodalmi kör.

Kovács Berta felvétele - Új Néplap archívuma

A Szolnoki kalendárium klubfoglalkozásán 60 éve történt - Szolnok 1956 címmel az 1956-os forradalom és szabadságharc szemtanúival beszélgethettek a résztvevők.

24. Hild Könyvtár (Szolnok): De mény Gabriella paverpol textilszobrász és oktatóműveiből nyílt kiállítás a Hild teremben „Textilálmaim” címmel.

Fodor Orsolya felvétele - Új Néplap archívuma

25. Városi Könyvtár (Martfű): Meséidő elnevezéssel zenés-játékos mesehallgatás várta a gyermekeket, szüleiket és nagyszüleiket a könyvtár.

29. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Szűts M. Csilla keramikus alkotásaiból nyílt kiállítás Adventi gondolatok címmel a Művészeti szalonban.  A tárlatot Verebes György festőművész, a Szolnoki Művésztelep vezetője nyitotta meg.

Csabai István felvétele - Új Néplap felvétele

December

1. Községi Könyvtár (Jászszentandrás): A könyvtárban tartotta ez évi utolsó ülését a Jászsági Honismereti Egylet. Több kiadványnyal ismerkedtek meg a résztvevők, melyek mostanában jelentek, jelennek meg.

2. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Tiszai mesevirágok című meseírópályázat eredményhirdetésére került sor a Gyermekkönyvtárban.

5. Városi Könyvtár (Jászapáti): Ez évi zárórendezvényét tartotta a városi könyvtár rejtvényfejtő klubja.

Városi Könyvtár (Kenderes): A Mikulás-váró játékos foglalkozását szerveztek könyvtárosok a Baba-mama Klub tagjainak.

Daróczi Erzsébet felvétele - Új Néplap archívuma

6. Községi Könyvtár (Örményes): Ünnepi hangulatban várta a könyvtár a látogatókat. Elkészítették a karácsonyi díszeket a könyvtárban, a látogatók nagy kedvence a kandalló és a hófüggöny. A kicsiknek a Mikulásnak öltözött polgármester adta át a csomagokat.

7. Verseghy Könyvtár (Szolnok): A valódi Mikulás: Szent Miklós püspök - a valós történelmi alak a legenda mögött címmel tartott előadást Kiszelyné Tóth Anett történész.

8. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Finnország függetlenségi napjának tiszteletére rendezett ünnepségre és baráti együttlétre várták az érdeklődőket, ahol Outi Tánczos, az ELTE finn nyelvi lektora tart előadást A soknyelvű Finnország címmel.

9. Verseghy Könyvtár (Szolnok): A Szolnoki Kalendárium keretében Gy. Fekete István nyugállományú ezredes, helytörténeti kutató tart előadást Szolnok és a szovjet katonai intervenció: 1956. október 23. - november 8. címmel.

Kovács Berta felvétele - Új Néplap archívuma

Lezárult a Könyves Bakancslista néven futó olvasást népszerűsítő játék, melyet a Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény gyermekkönyvtára indított idén, az ifjú olvasókat megszólítva. A tavalyi Nagy Olvasási Kihívás sikerén felbuzdulva indított program márciustól november végéig tartott.

10. Arany János Könyvtár (Kisújszállás): Tudásszüret a könyvtárban programsorozat állomásaként Barangolás a tudományok világában címmel írásbeli vetélkedőt hirdetett az Arany János Könyvtár a 6-8. osztályos tanulók részére. A tudomány napjához is kapcsolódó feladatlapok a gyermekkönyvtárban lehetett leadni. A középiskolásoknak pedig az Ismerkedés a könyvtárral program keretében könyvtári órával egybekötött vetélkedőt tartottak a könyvtárosok.

Verseghy Könyvtár (Szolnok): Délelőtt Róka Tomi és a Mikulás című bábelőadással várta a kicsiket és nagyokat a családi hétvégén a Minerva bábcsoport.

16. Hild Könyvtár (Szolnok): Kézműves kiállítás és vásár vátja az érdeklődőket a könyvtárban.

17. Ipolyi Közművelődési Központ (Törökszentmiklós): Bihari József könyvbemutatójára került sor a könyvtár olvasótermében.

Hild Könyvtár (Szolnok): Hajdú Katalin Sárkányhegedű című különleges zenés könyvbemutatója nyitotta meg a családi hétvégét a könyvtárban.

22. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Karácsonyváró családi ringató foglalkozáson vehettek részt a szülők és a gyerekek Hodos Szilvia népzenész vezetésével. A foglalkozás vendége volt Tóth-Pál Zoltán és hangszerei.

23. Községi Könyvtár (Mesterszállás): Farkas Imre és Kovács János kezdeményére valósulhatott meg a Régi mesterszállási családok című kötet. Ennek bemutatóját a községi könyvtár és művelődési ház nagytermében rendezték, amely ezen az ünnepen zsúfolásig megtelt.

Móricz Zsigmond Könyvtár (Mezőtúr): Imár nyolcadik alkalommal hirdette meg koszorúkötő versenyt az adventi időszakban. 

Mészáros János felvétele - Új Néplap archívuma