2021

Január

Város Könyvtár (Jászapáti): A település bibliotékájában is bevezették a könyvcsere-programot. A szolgáltatásról az Új Néplap is tudósítást készített.

Városi Könyvtár (Jászfényszaru): A könyvtár ebben az évben is útjára indította olvasási kihívását.

Városi Könyvtár (Túrkeve): Vadné Kokovay Zsuzsanna lett a túrkevei könyvtár igazgatója.

A Túrkevei TV interjúja a kevei könyvtár új vezetőjével

22. Városi Könyvtár (Tiszafüred): Virtuális könyvbemutatót szervezett a könyvtár a Magyar Kultúra Napja alkalmából. Ujvári László újságíró volt Percze Miklós beszélgetőtársa.

24. Szolnoki SzC Pálfy-Vízügyi Technikum (Szolnok): A Bod Péter könyvtárhasználati verseny országos írásbeli fordulóján Hinek Milán 10.E osztályos tanuló 3. helyezést ért el a szakképzésben tanulók rangsorában.

29. Városi Könyvtár (Tiszafüred): "Kedvenc könyvem kreatívan" című pályázatunkra beérkezett munkákból készült virtuális)kiállítás.

Február

Városi Könyvtár (Újszász): Áll a bál! utcáról megtekinthető kiállítással teremtettek hangulatot a könyvtárosok.

14. Városi Könyvtár (Jászfényszaru): A Nemzetközi Könyvajándék Nap alkalmából nyereményjátékot hirdetett a könyvtár.

25. Kanta Gyula Könyvtár (Berekfürdő): A Trinoni Szemle folyóirat főszerkesztője, Szidiropulosz Archimédesz volt a bibliotéka vendége.

Március

Arany János Városi Könyvtár (Kisújszállás): „Mindenki könyvespolca” elnevezésű kezdeményezéssel a könyvtár munkatársai a postaudvarban, a Vigadó árkádja alatt alakítottak ki egy szabadtéri polcot, ahonnan bárki vihet magával olvasnivalót. A bibliotéka közösségi oldalán pedig Könyvajánló az olvasóteremből címmel indítottak sorozatot, ahol rövid ízelítőt kínálnak a frissen beszerzett kötetekből.

Községi Könyvtár (Zagyvarékas): Megújult a bibliotéka épülete a Magyar Falu Program pályázatnak köszönhetően, a zárvatartás alatt végezték a közel 21 ezer darabos állomány leltározását is.

Nagy Balázs felvétele - Új Néplap

Városi Könyvtár (Jászárokszállás): Az önkormányzat jóvoltából 2021-ben megvalósulhat a könyvtár épületének akadálymentesítését célzó fejlesztés.

Városi Könyvtár (Jászfényszaru): A könyvtár munkatársai segítettek a koronavírus-járvány elleni védőoltásra való regisztrációban.

1. Városi Könyvtár (Jászapáti): Az „Ölelj meg egy könyvtárost” világnap alkalmából a Jászapáti Általános és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói lélekemelő dallal lepték meg a városi könyvtár dolgozóit.

Városi Könyvtár (Martfű): A virtuális térben hívták össze a Lapozó Olvasóköri foglalkozást.

8. Városi Könyvtár (Újszász): Nők a magyar irodalomban címmel online kvízt készítettek a könyvtár munkatársai.

18-25. Internet Fiesta

19. Városi Könyvtár (Tiszafüred): Online került sor Írók egymás közt című rendezvényre, amelynek Dragomán György és Szabó T. Anna volt a vendége.

26. Zsigmond Ferenc Városi Könyvtár (Kunhegyes): Ablak-tár elnevezésű kézműves kiállítást hirdetett a gyűjtemény a helyi művelődési központtal közösen.

Április

2. Városi Könyvtár (Újszász): A gyermekkönyvek nemzetközi napja alkalmából online játékot készítettek a könyvtárosok.

9. Városi Könyvtár (Jászfényszaru): Könyvcsere program indult a könyvtárban minden kedden és pénteken, amikor az érdeklődők átvehettték az összekészített könyvcsomagokat.

11. Költészet napja

19-26. Városi Könyvtár (Újszász): Szíkvíz kirakatkiállítást rendeztek be a könyvtárosok.

Nemes Zsuzsanna felvétele - Városi Könyvtár (Újszász)
 

23. Városi Könyvtár (Újszász): A könyv napjáról online játékkal emlékeztek meg a könvytárosok. 

Május

Új Néplap archívuma

17. Községi Könyvtár (Csataszög): Online fotókiállítást állított össze a település könyvtára.

Városi Könyvtár (Újszász): Vitrinkiállítást állítottak össze régi idők gyermekjátékaiból. 

Június

18. Ember Mária Könyvtár (Abádszalók): Könyvtári piknik

21. József Attila Városi Könyvtár (Kunszentmárton):  Könyvtár a zöldben elnevezésű programot a bibliotéka. A zene és költészet, mint összekötő kapocs nevet viselő rendezvénysorozat részeként Varga Zsuzsanna és testvére, Izabella szórakoztatta a közönséget.

Kunszentmártoni Hírlap archívuma

28. József Attila Városi Könyvtár (Kunszentmárton): Körös-körül könyvbarát tábort szervezett a könyvtár óvodásoknak.

Kunszentmártoni Hírlap archívuma

28. Községi Könyvtár (Szajol): Egy hetes könyvtári tábort szerveztek a helyi gyermekeknek.

Július

03. Városi Könyvtár (Tiszafüred): Vers-és prózaíró pályázatot hirdetett a bibliotéka.

5. Arany János Könyvtár (Kisújszállás): Péter József "Vasút mentén" című fotókiállításának megnyitójára került sor a Kossuth Fotóklubbal közös szervezésben a Galéria Könyvtárban. A szép számú közönséget Péter Petra, a fotós unokája lepte meg egy verssel, majd Ari Géza beszélt a kiállító életútjáról, a vasúthoz és a fotózáshoz fűződő élményeiről, valamint a kiállított képekről.

12. Községi Könyvtár (Cibakháza): "Frontvonalban Cibakháza és a Tiszazug iskolái a második világháború idején" címmel - levéltári iratok felhasználásával - tartott oktatástörténeti előadást Mucsi László levéltáros.

21. Községi Könyvtár (Cibakháza): Szabó Anna Luca széki népdalokat énekelt az érdeklődőknek.

23. Arany János Könyvtár (Kisújszállás): A petőfi Irodalmi Ügynökség közvetítésével kapott új olvasnivalókat a könyvtár.

24. Községi Könyvtár (Jászboldogháza): Dr. Savella Orsolya tartott egészségügyi előadást Nők 40 felett címmel a könyvtárban.

Augusztus

3. Városi Könyvtár (Kenderes) A Magyar Vöröskereszt jóvoltából táborozó gyermekeknek tartottak mesefoglalkozást a könyvtárban.

13. Ember Mária Könyvtár (Abádszalók): Balogh Zsóka Álomba ring a tó című verseskötetének bemutatójára került sor a bibliotékában.

17. Községi Könyvtár (Tiszapüspöki): Fotógyűjtési akciót hirdetett a könyvtár a helyismereti gyűjtemény gyarapítására.

17-18. Városi Könyvtár (Jászfényszaru): Könyvvásárt és becsület börzét tartottak a könyvtárosok a Jászsági Fiatalok Önkéntes Csapat Egyesületével közösen.

Szeptember

Községi Könyvtár (Jászboldogháza): KSZR által támogatott programon Molnárné Moravszki Mária az "Indiánok táborában" című két alkalmas olvasást népszerűsítő programot tartott a negyedik osztályos gyermekeknek. Az első alkalommal az indiánok életéről hallgathattak meg előadást, majd mindenki elkészíthette egy kis segítséggel a saját fonott karkötőjét. A második foglalkozáson a gyerekek indián csapatokat alkottak, és játékos vetélkedőn dönthették el ki a jobb kis indián.

Városi Könyvtár (Újszász): A Nemzeti Kulturális Alap pályázatának köszönhetően megújult az újszászi könyvtár.

Új Néplap archívuma

2-5. Ünnepi Könyvhét

8. Ember Mária Könyvtár (Abádszalók): Álljon meg egy novellára! pályázat kapcsán a  városi könyvtárban óriásplakáton olvasható az abádszalóki születésű Fábián Krisztina Adomány című novellája.

15. Városi Könyvtár (Jászberény): 

16. Városi Könyvtár (Fegyvernek): A Digitális Jólét Program keretén 3D-s nyomtatót kapott a könyvtár.

20. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Ifi-téka címmel rendezett országos tanácskozást és workshopot a könyvtár.

27. Közösségi Ház és Könyvtár (Szajol): Mese-akadályversenyt szerveztek a helyi iskola alsó tagozatos diákjai számára a könyvtárban, ahol a pedagógusok mesehősöknek öltözve tették próbára a gyerekeket.

Szajoli Krónika archívuma

29. Városi Könyvtár (Jászberény): A Kutatók Éjszakája alkalmából több tudományos programmal várták az érdeklődőket.

29-30. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Országos KSZR konferenciát szervezett a könyvtár.

Október

2. Városi Könyvtár (Kenderes): Ványiné Róna Anna A Kenderesi Farkasok című kötetét mutatták be az érdeklődőknek.

4-10. Országos Könyvtári Napok

21. Városi Könyvtár (Újszász): Bajnai Zsolt és Bajnai Marcell szerzői estje 

November

4. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Hol sírjaink domborulnak címmel nyílt meg Kolozsi Sándor fotóművész kiállítása a Művészeti szalonban.

9. Hild Könyvtár (Szolnok): Ózongenerátort kapott önkormányzati képviselők adományaként a könyvtár.

Verseghy Könyvtár (Szolnok): Elindult a könyvtár új szolgáltatása. Az elektronokus olvasójegy applikációval az olvasók okoseszközeiken tudják nyomonkövetni kölcsönzéseiket.

10. Ember Mária Könyvtár (Abádszalók): Harcos Bálint költő, író látogatott el a könyvtárba az 1. és 2. osztályos napközisek nagy örömére.

11. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Jánoki-Kis Viktória Átlépsz velem a víz fölött című könyvének bemutatóján a szerzővel Jenei Gyula beszélgetett.

12. Községi Könyvtár (Jászalsószentgyörgy): Kovács Attila (Holden Rose) író volt a helyi gyermekek vendége a könyvtárban.

Verseghy Könyvtár (Szolnok): Károly Nóra várostörténeti előadása Verseghy Ferenc újratemetésének 90. évfordulója alkalmából.

14-15. József Attila Könyvtár (Kunszentmárton): Járási mesemondóversenyt szervezett a könyvtár.

16. Hild Könyvtár (Szolnok): Az Aitisták Országos Szövetsége tartott workshopot a könyvtárban, ahol résztvettek a Szolnokon működő autizmussal élőket támogató szervezetek is.

Városi Könyvtár (Jászapáti): Hortiné dr. Bathó Edit etnográfus, a Jász Múzeum igazgatója elsőként Jászapátin mutatta be A pendzsomtól a discóig című könyvét. Sok érdekes információt hallhattunk a jászsági táncélet alakulásáról a 18-21. században.

20. Látópont-díjak átadására került sor Noszvajon. A Magyar Közösségépítők Értékszövetsége pályázatán Látópont címet kapott Jászdózsa, Szajol és Tiszakürt.

Szajoli Közösségi Ház és Könyvtár munkatársai - Új Néplap archívuma

29. Községi Könyvtár (Jászboldogháza): A takarékossági világnap alkalmából pénzügyi tanácsokat kaphattak az érdeklődők a Közösségi térben található gyermekkönyvtárban.

November

5. Községi Könyvtár (Tiszakürt): Telegdi Ágnes író volt a könyvtár vendége, aki az Ó azok a csodálatos állatok című könyvsorozata kapcsán tartott filmvetítéssel egybekötött előadást.

8. Wesniczky Antal Művelődési Ház és Könyvtár (Besenyszög): A Szabadság magvetői című könyv bemutatójára várták az érdeklődőket.

19. Ember Mári Könyvtár (Abádszalók): "És minden megy tovább" című novelláskötet bemutatóján találkozott a szerző, Nagy Tibor az olvasókkal, érdeklődőkkel

Abádszalóki könyvtár felvétele

20. Hild Könyvtár (Szolnok): Inspirációk a beat költészetből címmel nyílt tárlat Mester Csaba festményeiből.

24. Községi Könyvtár (Jászboldogháza): Kacagó Bábszínház elődására várták a helyi gyermekeket.

25. Városi Könyvtár (Fegyvernek): B. Nagy Gyula Az élet vize című kötetét mutatták be a település könyvtárában.

Városi Könyvtár (Kenderes): Balla Piroska kecskeméti óvodapedagógus, a "Hópihe álom: versek, mesejátékok" című könyv szerzője volt a bibliotéka vendége.

Városi Könyvtár (Martfű). Mesélde címmel játékos mesemondó foglalkozást tartottak a gyermekkönyvtárban.

Verseghy Könyvtár (Szolnok): Anne L. Green Toszkán örökös című könyvének bemutatójának adott otthont a bibliotéka.

26. Hild Könyvtár (Szolnok): Lisszabon, a csempézett falú épületek és a félrevezető útjelző táblák városa címmel tartott előadást Négyesi Ildikó.

27. Városi Könyvtár (Jászárokszállás): Adventi készülődés jegyében tartottak kézműves foglalkozást a könyvtárban.

Városi Könyvtár (Jászfényszaru): Orosz tematikus napot szervezett a bibliotéka.

Városi Könyvtár felvétele

December

3. Hild Könyvtár (Szolnok): Hétköznapok és karácsonyi szokások Dániában címmel dr. Hanga Valéria tartott vetített képes előadást.

Községi Könyvtár (Jászbolodgháza): A könyvtár pályázatot hirdetett gyermekeknek karácsonyi angyalkás karácsonyfa dísz készítésére.

4. Ember Mária Városi Könyvtár (Abádszalók): A könyvtár szervezésében délelőtt találkozhattak a gyerekek a Mikulással.

5. Községi Könyvtár (Jászboldogháza). A bibliotéka a helyi Faluvédő és Szépítő Egyesülettel közösen a Pesti Színház Eltűnt a Mikulás című előadására várta a gyerekeket.

7. Hild Könyvtár (Szolnok): A könyvtár olvasóklubjának decemberi foglalkozásán ázsiai és európai irodalmi művekről beszélgettek.

9. Városi Könyvtár (Jászberény): Dr. Szöllősy Tibor ideggyógyász főorvos Csernobilról szóló elődásának adott otthont abibliotéka.

11. Hild Könyvtár (Szolnok): Szimfonik Együttes karácsonyi koncertje

Verseghy Könyvtár (Szolnok): Társasjáték napot szerveztek a könyvtárban.

12. Móricz Zsigmond Városi Könyvtár (Mezőtúr): Adventi koszorúkészítést mutatott be Farkas Anikó és Pályi Mihály virágkötő az érdeklődőknek, valamint Kálnai Róz mézeskalács készítő közreműködésével készültek ünnepi hangulatot ébresztő díszek.

20. Városi Könyvtár (Rákóczifalva): Új épületbe költöztették a bibliotékát.

15. Verseghy Könyvtár (Szolnok): A Kedvenc városom Szolnok elnevezésű várostörténeti vetélkedő döntőjének adott otthont a könyvtár ifjúsági terme.