2013

Január

Községi Könyvtár (Tiszasas): Nyolcmillió forint értékben valósult meg számítástechnikai fejlesztés a helyi kultúrházban helyet kapott könyvtárban. A pályázaton elnyert összegből hat számítógépet és többféle könyvtári szoftvert vásároltak. Ettől az évtől az intézmény rácsatlakozott a megyei, közös internetes katalógusra, melynek segítségével a hálózatban szereplő összes könyvtár adatbázisa elérhető Tiszasasról is.

Verseghy Gimnázium (Szolnok): Pályázat segítségével hardverfejlesztést végeztek, hogy könnyebben elérhetőbbé váljanak az online szolgáltatások. Az összeg másik részéből pedig egy közösségi teret alakítottak ki az iskola könyvtárban, amely olvasásnépszerűsítő rendezvényeknek adott helyet.

Csabai István felvétele - Új Néplap archívum

1. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Kormánydöntés szerint a szolnoki székhelyű Verseghy Ferenc Megyei Könyvtár a megyétől a városhoz került, és a Hild Viktor Városi Könyvtárral összevonva új intézmény jött létre Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény néven.

3. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Az üstökösök éve című csillagászati előadást tartott Ujlaki Csaba, a TIT Csillagvizsgáló vezetője.

8. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Babaszínházra várták a csecsemőket és a hároméves kor alatti aprócska gyerekeket a kifejezetten nekik készülő színházi előadásra.

11. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Az I. Szolnoki Rukkola Happont Happartyn szeretettel vártak minden érdeklődőt, aki ismeri a Rukkolát, de olyat is, aki nem ismeri, de szeretne többet megtudni róla.

Csabai István felvétele - Új Néplap archívuma

12. Városi Könyvtár (Tiszafüred): Mazsola játszóházat rendeztek a gyerekkönyvtárban. A pingvines mécsestartó című foglalkozást Molnár Károlyné vezette.

17. Verseghy Könyvtár (Szolnok): A Szolnoki Közalkalmazott Természetbarátok Turista Egyesülete és a Rákóczifalvi Madárbarát és Természetvédő Kör „A madarak és az emberek kapcsolata" című előadásra várta az érdeklődőket a könyvtárba. A program előadó Katona Mihály kunszentmártoni madárkutató volt, aki A madarak és az emberek kapcsolata című könyv szerzője.

18. Városi Könyvtár (Jászberény): Világokon át - Barangolás a metafizika birodalmában címmel Lőrincz Gabriella tartott beszélgetést a könyvtár Kamaratermében. A rendezvénye vendége dr. Grandpierre Attila csillagász volt.

22. Városi Könyvtár (Jászberény): A  magyar kultúra napja alkalmából nyílt grafikai kiállítás Jankovics Marcell Kossuth-díjas művész alkotásaiból „Az ember tragédiája címmel”.

Új Néplap archívuma

Városi Könyvtár (Rákóczifala): Megjelent Manzéger Mihály 1700-as évek végén játszódó első regénye, A félhold árnyai. A szerzővel Mondi Viktor beszélgetett a Rákóczifalván tartott könyvbemutatón.

Városi Könyvtár (Tiszafüred): „Ismerjük meg világunkat” címmel az utazási klub tizenharmadik élménybeszámolóját hallgathatták meg az érdeklődők. Kaszás Enikő számolt be görögországi tanulmányútjáról.

Városi Könyvtár (Újszász): Felújították a helyi ifjúsági klub helyiségét a kisváros könyvtárának emeletén. A több mint egy éve működő klub megszépült. A felújítást több újszászi civil mellett a könyvtár és a művelődési ház munkatársai segítették.

24. Verseghy Könyvtár (Szolnok):  A Nyugdíjasok Országos Szövetsége által 15. alkalommal meghirdetett irodalmi pályázat díjnyertes munkáiból készült „Ezüstkoszorű” című antológia bemutatójára várják az érdeklődőket.

25. Verseghy Könyvtár (Szolnok): A városismereti előadássorozatban a Város Napjáról osztotta meg gondolatait Kis Krisztián Bálint pedagógus.

26. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Az Aranyváros muzsikusa című bábelőadásra várták az érdeklődőket a gyermekkönyvtárban.

28. Községi Könyvtár (Tiszaszőlős): Író-olvasó találkozó vendége volt Zsíros-Simon Mária író és előadóművész.

A rendezvény plakátja - Tiszaszőlős

Verseghy Könyvtár (Szolnok): Janikovszky Éva emlékkiállítást az író fia, Janikovszky János, a Móra Könyvkiadó elnök-vezérigazgatója nyitotta meg.

Verseghy Könyvtár Fotótára

29. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Új év, új esztendő című babaszínházi foglalkozásra várták a kisgyermekes szülőket a gyermekkönyvtárosok.

30. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Szigeti Csaba irodalomtörténész „A lehetséges történelem egyik példája” című előadását hallgathatták meg az érdeklődök.

31. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Babaszínházi foglalkozást tartottak a Gyermekkönyvtárban.

Február

1. Városi Könyvtár (Jászberény): Az áldott orvos - Betegség és gyógyulás a bibliában címmel vándorkiállítás nyílt a Magyar Bibliatársulat szervezésében a könyvtár kamaratermében.

Banka Csaba felvétele - Új Néplap archívuma

2. Városi Könyvtár (Rákóczifalva): Játékos mackópartira várták a gyerekeket a városi könyvtárban.

Illyés Csaba felvétele - Új Néplap archívuma

Verseghy Könyvtár (Szolnok): Farsangi játszóházban természetes anyagokból készültek busóállarcok a Gyermekkönyvtárban.

7. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Az időutazás nagy kérdéseiről tartott előadást Ujlaki Csaba csillagász.

12. Városi Könyvtár (Kenderes): Az önkormányzat sikeres pályázatának köszönhetően a könyvtár emeletén sikerült egy válaszfal megépítésével egy zárt rendezvényteret kialakítani.

Verseghy Könyvtár (Szolnok): Fodor Szilvia fotókiállításának adott otthont  könyvtár.

Verseghy Könyvtár Kisnyomtatvány-tára

15. Városi Könyvtár (Jászberény): Túri Attila építész tárlatának megnyitóját tekinthették meg az érdeklődők. A bemutatót Alvári Csaba, Jászberény főépítésze nyitotta meg.

18. Községi Könyvtár (Jászboldogháza): A Hadiutakon című első világháborús, Doberdó környéki emlékhelyeket bemutató vándor fotókiállítás nyílt a könyvtárban. Február 20-án Urbán László, jászsági származású történész tartott tárlatvezetést az érdeklődőknek.

Városi Könyvtár (Tiszaföldvár): Közlekedésbiztonság gyermekszemmel című vándorkiállítást nyílt a könyvtárban.

Tiszaföldvári Városi Könyvtár honlapja

21. Városi Könyvtár (Jászberény): A Világokon át, barangolás a metafizika világában című sorozatban Paulinyi Tamás író tartott előadást a polaritásról és a világ kettősségéről.

Verseghy Könyvtár (Szolnok): Irodalmi előadást tartott Turczi István költő, író, műfordító „A költészet nincs egyedül” címmel a Verseghy termében.

Verseghy Könyvtár Fotótára

20. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Finnugor Népek Baráti Köre találkozóján vehettek részt az érdeklődők, ahol Csekő Adrienn okleveles flnnugrlsztika szakos bölcsész tartott előadást Hátizsákkal Észtországban, csomag nélkül Udmurtiában címmel.

21. Verseghy Könyvtár (Szolnok): A Természetbarát klub Rejtett kincsek nyomában címmel tartotta havi találkozóját.

22. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Vendéglátó műintézmények Szolnok múltjából címmel városismereti előadással várta az érdeklődőket Kis Krisztián Bálint.

25. Városi Könyvtár (Tiszafüred): Kötetlen beszélgetésrere került sor Vladár Lászlóval, a tiszafüredi festőművésszel a könyvtárban.

26. Csokonai Könyvtár (Karcag): A 150 éve született Gárdonyi Gézára emlékeztek egy felolvasó esttel. A szervezők arra kérték az érdeklődőket, vigyék magukkal az író egyik általuk kedvelt írását.

27. Városi Könyvtár (Tiszaföldvár): A helyi Szondy úti ovisok megnézték a Könyvtárban a rajzkiállítást és élvezték a jóidőt a könyvtár udvarán.

Nagy Anita felvétele - Tiszaföldvári Városi Könyvtár

28. Verseghy Könyvtár (Szolnok): „Haza és irodalom, a szülőföld szeretete, vagyis írók, költők vallomásai arról, mit jelent nekik a haza, a gyerekkor, a család, az eredet" címmel tartott irodalmi előadást Fráter Zoltán PhD, az ELTE BTK Modern Magyar Irodalomtörténeti tanszékének docense a Verseghy teremben.

Ember Mária Könyvtár (Abádszalók): Könyveket kapott a könyvtár. Az abádszalóki könyvtár szűkös forrásai nemigen engedték új könyvek vásárlását, így pályázati úton tudták gyarapítani az állományt, illetve 500 ezer forint értékű könyvadományt is kaptak.  A különleges hozadéka van annak, hogy Abádszalókon hagyományosan igen sok a külföldi vendég. Sokan közülük a nyaralás végén nem viszik haza a magukkal hozott könyveket, hanem a város könyvtárának adományozzák azokat, jelentős mértékben gyarapítva ezzel az idegennyelvi állományt.

Pataki Zsoltné és Kovácsné Szabó Éva könyvtárosok - Új Néplap archívuma

Március

1. Arany János Könyvtár (Kisújszállás): A kisújszállási képviselő-testület döntése értelmében márciustól az eddig önállóan működő Művelődési és Ifjúsági Központ, valamint az Arany János Városi Könyvtár egy intézményen belül működik tovább.

7. Verseghy Könyvtár (Szolnok): A Beszélgető szövegek című előadássorozat keretében Szilágyi Zsófia irodalomtörténész, kritikus tartott előadást Megáll-e a vonat végre? Elvágyódó nők Kosztolányi, Móricz, Parti Nagy Lajos műveiben címmel.

8. Városi Könyvtár (Jászberény): Világokon át, barangolás a metafizika birodalmában sorozat keretében dr. Simoncsics Péter sebész a négy őselem, illetve a test, a szellem, a lélek, valamint a hagyományos kínai gyógyászat rejtelmeibe kalauzolta el a résztvevőket.

Ez a napon Nőnapi Könyvvásárt szerveztek a városi könyvtárban.

9. Verseghy Könyvtár (Szolnok): A Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat megalakulásának 15. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás a könyvtárban Itt élünk címmel. A tárlat a lengyel hagyományt és kultúrát mutatta be az érdeklődőknek.

11. Városi Könyvtár (Tiszaföldvár): Szelíd gyógymódok című bemutatóra került sor a helyi Kígyó Gyógyszertár gyógyszerésze, Dr. Kisné Dr. Karsai Ibolya előadásában.

12. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Tavaszváró medvenóta várta az érdeklődőket a könyvtárban. 

14. Városi Könyvtár (Tiszaföldvár): Tiszaföldvár mindhárom általános iskolájának alsó osztályosai és pedagógusai ellátogatnak a könyvtárba, ahol Kecse László a Tiszaföldvár Városi Polgárőr Egyesület elnöke, nyugalmazott rendőr tőrzszászlós segített a gyerekeknek a biztonságos gyalogos és kerékpáros közlekedési szabályok elsajátításában. A 2004 év óta tartó jó együttműködés hatására több száz gyermek vehetett részt a Könyvtár által szervezett előadásokon és a közlekedési versenyeken.

Tiszaföldvári Városi Könyvtár

15. Városi Könyvtár (Jászberény): A város testvértelepüléséről, Marosszentgyörgyről származó alkotók munkáiból nyílt kiállítás a könyvtárban. Balázs Klára és Veress Zsuzsa festőművészek tárlata a tetőtéri galériájában kapott helyett.

19. Portelki Fiókkönyvtár (Jászberény-Portelek):  A Hadiutakon című Doberdó környéki első világháborús emlékhelyeket bemutató fotókiállítás nyílt a portelki könyvtárban, amelyet Urbán László jászsági származású történész nyitott meg.

Városi Könyvtár (Tiszafüred): Író-olvasó találkozót tartott Jókai Anna Kossuth-díjas író „Magot nevelni a hervadásban” címmel.

20-27. Internet Fiesta

21. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Irodalmi előadást tartott Márton László regényíró, műfordító a Posztmodern középkorról.

21. Verseghy Könyvtár (Szolnok): A Természetbarát klub Tisza és halai címmel rendezett programot Kovács Pál halbiológus közreműködésével.

23. Városi Könyvtár (Jászberény): Akarat, elszántság, bátorság? Mire tanít 2013? címmel tartott előadást Arató Mónika tanító, gyógyító, író.

26. Verseghy Könyvtár (Szolnok): A könyvtár olvasókörének vendége Rékasy Ildikó szolnoki költő, a könyvtár nyugdíjas munkatársa volt.

27. Városi Könyvtár (Jászberény): A könyvtár nagytermében emlékeztek az Operafejedelem Székely Mihályra halálának 50. évfordulója alkalmából. A Kossuth-díjas, kiváló művész, Jászberény város díszpolgárának életútját híres szerepeiből, képi bejátszásokkal színesített előadásban idézték meg. Az összeállítást készítette és a műsort vezetette: Solymosi Ottó Jászai Mari-díjas, a Magyar Rádió nyugalmazottvezető rendezője.

29. Verseghy Könyvtár (Szolnok): A városismereti sorozat keretében az 1944 nyári bombázásokról beszélt Kis Krisztián helyi történelemtanár.

30. Városi Könyvtár (Rákóczifalva): Húsvéti játszóházba hívták a gyerekeket. Hogyan locsolkodtak régen, amikor a mai nagypapák még kisfiúk voltak? Erről Krizsán József polgármester mesélt. A kézműves foglalkozás tojásvadászattal zárult. 

Verseghy Könyvtár (Szolnok): A Bogyó és Babóca című kiállítás kapott helyet a Gyermekkönyvtárban. A tárlat megnyitója alkalmából Kisvonat a Mohavölgyben címmel bábelőadással kedveskedtek a könyvtárosok.

Illyés Csaba felvétele - Új Néplap archívuma

Április

1. Városi Könyvtár (Jászfényszaru): A város képviselő-testülete kinyilvánította szándékát, miszerint az önkormányzat fenntartói jogkörében eljárva beolvasztja a városi könyvtárat a Petőfi Sándor Művelődési Házba. Az egyesülő intézmények neve ezt követően Petőfi Sándor Művelődési Ház és Városi Könyvtár lett.

2. Városi Könyvtár (Jászberény): Dr. Tőzsér Gábor nyugállományú tüzér alezredes fotóiból nyílt kiállítás „A dicsőséges tavaszi hadjárat emlékére” címmel.

Verseghy Könyvtár (Szolnok): Horváth Zsanett képgrafikus kiállítását Szávai István művésztanár nyitotta meg a Művészeti szalonban.

4., 19. Városi Könyvtár (Tiszaföldvár): Kreatív foglalkozáson vettek részt a Gyerekkönyvtárban a Kossuth Lajos Álltalános Iskola kisdiákjai. Anyák napjára textil faliképek készültek Némethné Fodor Ilona irányítása mellett.

11. Városi Könyvtár (Kenderes): Költészet napja alkalmából versíró pályázatot hirdetett három korosztály számára a könyvtár. Pályázni tetszőleges témájú, eddig nem publikált, maximum három saját verssel lehetett.

Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola (Szolnok): Író-olvasó találkozót tartottak a az iskolában Király Krisztina könyvtáros tanár közreműködésével. Az eseményen vendégként volt jelen Balázs Ágnes ifjúsági író. A programon ötödik és hatodik osztályosok vettek részt. Dedikálás után a gyerekek felkeresték a Verseghy-könyvtárat és az összes Balázs Ágnes-regényt kikölcsönözték.

17. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Rékasy Ildikó könyvének bemutatóján a költővel Jenei Gyula beszélgetett. A rendezvény közönségét Lászlóné Nagy Ilona köszöntötte.

Verseghy Könyvtár Fotótára

18. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Vida Ágnes "Üzletanyu születik" című könyvét mutatta be az érdeklődőknek.

Verseghy Könyvtár Fotótára

19. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Verseghy és kora címmel középiskolások számára hirdetett versenyt középiskolásoknak a könyvtár és a Verseghy Kör. Az ünnepélyes eredményhirdetésen ki is állították a beérkezett pályaműveket a könyvtárban.

Mészáros János felvétele - Új Néplap archívuma

25. Verseghy Könyvtár (Szolnok): A Föld Napja alkalmából A Kerek-tó világa című előadásra és multimédiás CD-bemutatójára. Előadó: Horváth Ernő, a NEFAG Zrt. Erdei Művelődési Ház vezetője

26. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Érdekes Szolnok Írók, költők Szolnokon, Szolnokról című előadásra.

30. Városi Könyvtár (Tiszafüred): Francia kulturális napot tartanak a városi könyvtárban holnap 15 órától.

Verseghy Könyvtár (Szolnok): Családi mesedélután Bogyó és Babóca történeteivel - Diafilmvetítés a gyermekkönyvtárban

Május

Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnázium, Szakképző Iskola, Kollégium (Jászapáti): Vágó Pál festőművész születésének 160. évfordulója alkalmából az iskola könyvtárában Vágó Pál életét, munkásságát bemutató tárlatot rendeztek.

Községi Könyvtár (Tiszasüly): Az Új Néplap fotóriportere tudósított a település könyvtárából.

Csabai István felvétele - Új Néplap archívuma

4. Városi Könyvtár (Tiszafüred): Mazsola játszóházat tartottak városi könyvtárban, ahol ajándékot is készítettek anyák napjára.

5. Községi Könyvtár (Nagykörű): A Verseghy Könyvtár munkatársai a partnerintézmény állományának gondozásában segédkeztek.

Verseghy Könyvtár Fotótára

7. Verseghy Könyvtár (Szolnok): A megye általános iskolás tanulóinak hirdetett "Írország mindörökké = Éire go deo" című rajzpályázat legjobb munkáiból nyílt kiállítás a Művészeti szalonban.

A TÁMOP 3.2.13-12 Mindennapi varázslatok című pályázat támogatásával a Verseghy Gyermekkönyvtárában író-olvasó találkozó vendége volt Sohonyai Edit.

21. Verseghy Könyvtár (Szolnok):  "Viking tükör" címmel Csőke Erzsébet fotókiállításának megnyitójának adott otthont a megyei könyvtár.

Falusirató címmel könyvbemutatót tart dr. Horváth Károlyné a Verseghy Ferenc Könyvtárban ma 16 órától. Ezt követően Illés Julianna székfoglaló előadására várták az érdeklődőket. Az előadás címe: A tiszabői könyvtár közelmúltja és jelene.

23. Verseghy Könyvtár (Szolnok): A Szolnoki Közalkalmazott Természetbarátok Turista Egyesülete Tiszavárkony régen és ma címmel tartottak klubfoglalkozást a könyvtárban.

24. Hild Könyvtár (Szolnok): A Magyar Honvédelem Napja alkalmából rendezett kiállítást Girnt Vilmos nyitotta meg.

25. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Biciklitúra a Pipitér-szigetre címmel Bartos Erika meséje nyomán mutatottak be bábelőadást a gyermekkönyvtárban.

28. Verseghy Könyvtár (Szolnok): az olvasókör aktuális összejövetelére került sor.

Június

Móricz Zsigmond Városi Könyvtár (Mezőtúr): A sokszínű könyvtár pályázaton vett részt a városi könyvtár. A projektben, amelynek célja, hogy a kulturális intézmények is részt vegyenek a tanórán kívüli nevelési feladatok ellátásában - szerepet kapnak Mezőtúr iskolái és óvodái is.

6-10. Ünnepi könyvhét

14. Városi Könyvtár (Túrkeve): A Könyvbarátok Délelőttje nevet viselő rendezvényen mindenki felolvashatta legkedvesebb könyvének egy rövid részletét, ezzel buzdítva másokat is a mű elolvasására.

18. Verseghy Könyvtár (Szolnok):  "Szép képek között" címmel nyílt kiállítás a Művészeti szalonban Hunya Zoltán műgyűjteményéből.

Verseghy Könyvtár Fotótára

20. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Nász a folyó felett című előadást hallgathattak meg az érdeklődők a tiszavirágokról Dr. Hamar József ökológus tolmácsolásában. Az előadás után tiszavirágleső sétára is invitálták az érdeklődőket.

22. Városi Könyvtár (Jászberény): Az „Oszét Kultúra Napjai Európában” rendezvénysorozat keretében nyílt oszét képzőművészek kiállítás a könyvtár galériájában.

Verseghy Könyvtár (Szolnok): A Múzeumok éjszakáján Tündérek és Koboldok éjszakáját varázsolták a könyvtár épületébe a színes programokkal a könyvtárosok.

Verseghy Könyvtár Fotótára

25. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Nyári zsongás címmel babaszínházra várták a legkisebbeket a gyermekkönyvtárba.

27. Verseghy Könyvtár (Szolnok): A havonta megtartott kreatív foglalkozáson ez alkalommal a parafadugók játszották a főszerepet.

Mészáros János felvétele

28. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Ünnepélyes keretek között adta át Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere Lászlóné Nagy Ilona több évtizedes igényes és fejlesztő igazgatói tevékenysége elismeréséül a címzetes igazgatói címet. A kitüntetettnek a megjelent kollégái is gratuláltak. 

Csabai István felvétele - Új Néplap archívuma

29. Verseghy Könyvtár (Szolnok): A négy vándorénekes címmel tartottak bábelőadást a gyermekkönyvtárban.

Július

Községi Könyvtár (Jánoshida): Az intézményben a könyvtárból kiselejtezett könyveket kiárusították, hogy új könyveket tudjanak vásárolni a kiárusításból befolyt összegből.

Illés Anita felvétele - Új Néplap archívuma

Községi Könyvtár (Nagykörű): Újra megnyílt a könyvtár a nagykörűi művelődési házban, miután befejeződött a felújítás - a berendezésben a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár dolgozói is részt vettek. A könyvállomány is megújul, folyamatosan érkeznek kötetek, köztük remélhetőleg sok gyerekkönyv is, így a frissen berendezett kis gyereksarok tartalma is megújul.

4. Városi Könyvtár (Jászberény): Csohány Kálmán kétszeres Munkácsy-díjas, érdemes művész grafikai kiállításának adott otthont a könyvtár tetőtéri galériája. A tárlatot Shah Gabriella művészettörténész nyitotta meg.

8. Városi Könyvtár (Tiszaföldvár): Homeopátiás előadást tartott dr. Kisné dr. Karsai Ibolya gyógyszerész a könyvtárban.

Tiszaföldvári Városi Könyvtár honlapja

17. Verseghy Könyvtár (Szolnok): A paleo gyermek címmel volt beszélgetés a gyermekkönyvtárban, amelyet Fenyves Lászlóné, nyelvész, nyelvtanár vezetett.

20. Városi Könyvtár (Tiszafüred): Mazsola játszóházat tartott Molnár Károlyné a könyvtárban.

25. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Nyári kreatív foglalkozásán az albumkészítés fortélyait mutatta be Tóth Etelka Edit. Minden érdeklődő magával vihette kedvenc fényképeit, hogy elkészíthesse a gyönyörű albumot.

Illyés Csaba felvétele - Új Néplap archívuma

Augusztus

Községi Könyvtár (Tiszapüspöki): Félidejéhez érkezett Tiszapüspökiben a Kreatív ipar és az azzal kapcsolatos kompetenciafejlesztés bevezetése „Tiszapüspöki lakosainak a körbe a Községi Könyvtár által” című pályázat. Ezen alkalomból kiállítás nyílt a Községi Könyvtárban, a pályázatban résztvevő gyerekek munkáiból.

Szandaszőlősi Fiókkönyvtár (Szolnok): E hónap végén zárult le az a szolnok-szandaszőlősi program, mellyel a könyvtárhasználatot és az olvasást népszerűsítették. A pályázattal megvalósuló program keretében ifjúsági- és meseelőadásokat, író-olvasó találkozókat, szövegértési vetélkedőket, könyvtári foglalkozásokat és táborokat szerveztek a fiataloknak.

3. Községi Könyvtár (Tiszasüly): Felújították a könyvtárat és új könyvek beszerzésére 800 ezer forintos támogatást nyert pályázaton az önkormányzat. A felújított intézmény megnyitóján nyílt gobelin kiállítás helyi alkotók műveiből. Lúdas Matyi 4 levonásban címmel Molnár László és Zelei Gábor színművészek tartottak előadást.

8. (Tiszaigar): Szabadtéri író-olvasó találkozó Jókai Anna Kossuth-díjas írónővel

12-16. Városi Könyvtár (Martfű): Mesebolt Mesegyűjtőknek címmel tábort rendeztek, a Madzag Bábszínház és Szűcs Miklós népzenész, mesemondó közreműködésével. Szűcs Miklós mesemondó, népi hangszerkészítő népmesékből válogatott, a történetek elvarázsolták az óvodásokból, kisiskolásokból álló közönséget. A meséket hallgatva megismerkedhettek sok-sok rég elfeledett kifejezéssel, mondással is, valamint népi hangszerekkel, dallamkincsekkel, a legegyszerűbb hangszerek készítésének fortélyaival. A tábor második felében Tímár Zoltán színészt, a Madzag Bábszínház művészét fogadták. Zoltán és segítője, Krucsó Rita bábművész elsőként a színészmesterség alapvető tudnivalóiba avatta be az érdeklődőket, különféle szituációs játékokon keresztül.

19. (Rákócziújfalu): Verseket népszerűsítő zenés programot szerveztek a Holló Együttes közreműködésével.

23. Községi Könyvtár (Kőtelek): A könyvtárból leselejtezett könyvekből tartottak kiárusítást a tájháznál.

26. Városi Könyvtár (Jászberény): A könyvtár kertészeti kiállítást hirdetett azoknak a jászsági gazdáknak, akik büszkék kertjeikre, növényeikre és ezeket szívesen bemutatnák másoknak is. A kiállításra jelentkezők a kiválasztott dísznövényről, gyümölcsről, konyhakerti vagy szántóföldi növényről készített digitális fotóval nevezhettek. A tetőtéri galériában kiállított tárlathoz kapcsolódóan augusztus 31-én Bozsik József, a Hajnal-Táj című rádióműsor vezetője volt a könyvtár vendége egy jó hangulatú beszélgetésre.

31. Verseghy Könyvtár (Szolnok):  A XVIII. Jászkun Fotószalon címmel került megrendezésre a Művészeti szalonban.

Verseghy Könyvtár Fotótára

Szeptember

1. Verseghy Könyvtár (Szolnok): A XI. Civil Kavalkádon is várta a könyvtári szolgáltatások iránt érdeklődőket a Szapáry utcában felállított könyvtári sátor.

5. Városi Könyvtár (Tiszaföldvár): Az én apukám címmel írt ki rajzpályázatot a Gyermekkönyvtár.

6. Közösségi és Szolgáltató Tér (Kuncsorba): Az intézmény átadó ünnepségére került sor a településen. A fejlesztéssel egy volt orvosi rendelő épülete újult meg, amelyben internetes szobát, falugazdász és LEADER-irodát, tárgyalótermet, közösségi termet és könyvtárat alakítottak ki.

9. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Szakmai napot tartott a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Könyvtárellátási és Szolgáltató Rendszerben dolgozó könyvtárosok részére. Az igazgató, Lászlóné Nagy Ilona bevezető gondolatai után Takáts Béla szakmai igazgatóhelyettes összegezte az aktuális tennivalókat. Az Őszi Könyvtári Napok alkalmából a KSZR partnerintézményekben tartott rendezvényekről Dankóné Szabó Edit számolt be. Az ODR működésének elveiről és a könyvtárközi kölcsönzésről Polónyiné Nagy Mária könyvtáros beszélt. Vona Gődér Krisztina és dr. Korpásné Cserfalvi Katalin könyvtárosok Tájékoztató munka kiskönyvtárakban címmel tartott előadást, a könyvtári rendszerben elérhető adatbázisokat pedig Balázs Ildikó könyvtáros mutatta be. Helyismereti információk elérése a megyei könyvtárban címmel Károly Nóra könyvtáros tartott tájékoztatást a megyei kollégák számára. A statisztika adatszolgáltatáshoz kapcsolódó adatgyűjtés módszertanáról Illés Julianna osztályvezető értekezett.

Verseghy Könyvtár Fotótára

13. Városi Könyvtár (Jászberény): Lőrincz Gabriella szerkesztő-műsorvezető és Verebes György filozófus, festőművész, a Szolnoki Művésztelep művészeti igazgatója tartott filmvetítéssel összekötött előadást.

Városi Könyvtár (Martfű):  A könyvtár is csatlakozott az Olvasás éjszakája című olvasást népszerűsítő, hagyományteremtő programsorozathoz. A rendezvényen mintegy hetven ember gyűlt össze, hogy megoszthasson egymással néhány gondolatot.

Verseghy Könyvtár (Szolnok): Az Olvasás Éjszakája keretében gyermek és felnőtt programok is várták az érdeklődőket. 
A szépkorúak Költészeti Szemle döntőjét rendezték meg a könyvtárban. A hosszú múltra visszatekintő, annak idején Dénes Pál által Szolnokról elindított megméretés hamarosan országos rendezvénnyé vált, s idén az uniós állampolgárság húsz éves évfordulója adta az apropóját. Ennek szellemében most az utazás szelleméről szóló versekből válogattak a részvevők.

16. Városi Könyvtár (Jászberény): Szakrális képzőművészeti alkotásokból nyílt kiállítás a könyvtárban a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége jászberényi szervezete és a Jászok Egyesülete szervezésében az Ars Sacra Fesztivál (Szakrális Művészetek Hete) rendezvénysorozat keretében.

17. Verseghy Könyvtár  (Szolnok): Emberi kapcsolataink megértését és fejlesztését szolgáló beszélgetéseket hallgathattak meg az érdeklődők Marshall Rosenberg erőszakmentes kommunikáció (EMK) modellje segítségével. A beszélgetést Sőregi Katalin vezette.

24. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Volt egyszer egy cukorgyár címmel Szurovecz Pál tartott helytörténeti előadást.

24-25. Községi Könyvtár (Jászszentandrás): Könyvtárhasználati foglalkozást tartott Vágó Éva pedagógus.

25-30. Községi Könyvtár (Jánoshida): Mese-Napokat szerveztek a könyvtárban. A programsorozat mesefelolvasást, játékos feladatokat, mesekönyv börzét, jelmezversenyt, mesemondó versenyt, rajzversenyt kínált a gyermekeknek.

26. (Csataszög): Előadást és kötetlen beszélgetést szerveztek a könyvtárban a település és a mikrotérség egészségfejlesztési tervéről, amelynek előadója Dr. Joó Péter volt.

27. Községi Könyvtár (Kuncsorba): A nagyotmondó Tóbiás című élőzenés produkcióval várták az érdeklődőket a BIBUCZI Nonprofit Kft. előadásában.

29. Községi Könyvtár (Kőtelek): Idősek napi rendezvényt szerveztek DAN-TON Művészeti Közhasznú Egyesület közreműködésével.

30. Községi Könyvtár (Tiszaroff):  A Népmese Napja alkalmával Agócs Gergely mesemondó előadására várták az érdeklődőket.

Móricz Zsigmond Városi Könyvtár (Mezőtúr): A könyvtárosok Népmese napján megrendezték a VIII. Mesemondó versenyt általános iskolások részére.

Október

1. Községi Könyvtár (Pusztamonostor): Zenei Világnap énekverseny az általános iskola tanulóinak

Városi Könyvtár (Kenderes): A népmese napján negyedik alkalommal rendeztek mesemaratont.

4. Városi Könyvtár (Martfű): Fábián Janka íróval talákozhattak a martfűi könyvbarátok.

Verseghy Könyvtár (Szolnok): Márvány Sándor Folyópartról című kiállítását Lászlóné Nagy Ilona nyitotta meg.

7-13. Országos Könyvtári Napok

A rendezvénysorozat keretében nyugdíjas könyvtárosok baráti találkozóját rendezték meg a Verseghy Könyvtár Verseghy termében.

Verseghy Könyvtár Fotótára

15. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Dr. Horváth Attila Fény-Árnyék című könyvének bemutatójára került sor a Verseghy teremben.

17. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Ferdinandy György A magyar irodalom külföldön, irodalmunk fordíthatósága címmel tartott előadást.

18. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Krisztián Károly kiállítására tárlatot nyitotta meg Tóth István művészeti terapeuta.

19. Hild Könyvtár (Szolnok): Pesti József, az '56-os forradalom elhunyt költője tiszteletére emléknapot rendeztek a könyvtárban. A költőnek szentelték a „Mindennapi varázslatok a könyvtárban” rendezvény keretében tartott 17. Országos Forradalmi Szavalóversenyt.

23. Községi Könyvtár (Jászdózsa): A hadiutakon című első világháborús, Doberdó környéki emlékhelyeket bemutató fotókiállítás nyílt a könyvtárban.

25. Városi Könyvtár (Jászberény): A Városi Egészségnap keretében a stressz kezelésről, illetve a test és lélek kapcsolatáról hallhattak előadást az általános és középiskolás korú diákok a könyvtárban.

Verseghy Könyvtár (Szolnok): Író-olvasó találkozó vendége volt Varró Dániel.

26. Szandaszőlősi Fiókkönyvtár (Szolnok): Könyvbörzét tartottak. A résztvevőknek lehetőségük volt bemutatni kedvenc könyveiket, esetleg a megunt köteteiket elcserélni valami más olvasnivalóra. A rendezvény keretében adták át Szanda szabad polcos könyvtárát.

Csabai István felvétele - Új Néplap archívum

28. Városi Könyvtár (Jászberény): Az 5 éves a Csillagda című kiállítás megnyitóján vehettek részt az érdeklődők.

Verseghy Könyvtár (Szolnok): Csukás István életre kelt mesefiguráiból nyílt kiállítás a Gyermekkönyvtárban.

Mészáros János felvétele - Új Néplap archívuma

November

Művelődési Ház és Könyvtár (Kisújszállás): A közmunkaprogram keretében végezték a könyvtár épületén az ereszcsatorna tisztítást.

Daróczi Erzsébet felvétele - Új Néplap archívuma

Petőfi Sándor Általános Művelődési Központ (Cserkeszőlő): Befejeződött a könyvtár fizikai és infokommunikációs akadálymentesítése, amelynek keretében az emeleten lévő intézményt mostantól már lépcsőlifttel is megközelíthetik a mozgásukban korlátozottak. Az új informatikai eszközökkel pedig immár a könyvtárközi kölcsönzést, az online elérhetőséget valósították meg.

4. Arany János Könyvtár (Kisújszállás): Barangolás a tudományok világában címmel a tudomány napja alkalmából írásbeli vetélkedőt hirdetett a könyvtár hetedik-nyolcadik osztályos tanulók részére.

5. Verseghy Könyvtár (Szolnok):  A Széchenyi körúti Általános Iskola 7. osztályos tanulói Szolnoki projekt elnevezésű városismereti programjuk részeként könyvtári forrásokkal és eszközökkel ismerkedtek meg.

Mészáros János felvétele - Verseghy Könyvtár Fotótára

Ezen a napon  Vörös István Van-e ironikus tudomány és tudományos költészet? címmel tartott irodalmi előadást.

6. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Grint Vilmos festményeiből nyílt kiállítást Barta N. Ilona grafikus nyitotta meg.

8. Hild Könyvtár (Szolnok): Ünnepélyes keretek között nyitották meg a Contact Tanodát a könyvtárban. A tanoda jelképes kulcsát Szalay Ferenc polgármester nyújtotta át az eseményen. A Széchenyi városrészben élő hátrányos helyzetű, ötödik-nyolcadik osztályos gyermekek számára indított tanodát délutánonként.

10. Községi Könyvtár (Tiszaroff): "Mondókázzunk együtt" gyermekfoglalkozás

11-15. II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola (Szolnok): A szolnoki iskolában hagyomány az olvasás hete.A könyveket, verseket középpontjába állító rendezvényen változatos események, programok várták a kis- és nagydiákokat. A könyvtári foglalkozások mellett versmondó versenyt is rendeztek, a zene szárnyán szálltak a versek és volt író-olvasó találkozó is. Ebben az évben Huzella Péter is fellépett az iskolában.

Illyés Csaba felvétele - Új Néplap archívuma

13. Városi Könyvtár (Jászberény): A magyar nyelv napja alkalmából Jordán Tamás Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, színigazgató előadására kerüt sor a Déryné Rendezvényházban a könyvtár szervezésében.

14. Városi Könyvtár (Jászberény): Jászberényben köszöntötték nyolcvanadik születésnapja alkalmából Sára Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendezőt. A diákéveinek egy részét Jászberényben töltő művész máig ezer szállal kötődik Jászberényhez, a Jászsághoz. Most a Városi Könyvtárban nyílt India, a szépség koldusa című fotókiállítása apropóján érkezett a városba.

Szalay György felvétele - Jászberény Online

Verseghy Könyvtár (Szolnok): Lackfi János író, költő, műfordító volt a könyvtár vendége.

16. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Fényvirág együttes koncertjére várták az érdeklődőket a gyermekkönyvtárban.

18. Hild Könyvtár (Szolnok): Kolontár 2010 címmel nyílt kiállítás, amely a vörösiszap-katasztrófát megörökítő fényképekből állt. A tárlatot Szabó Csaba, a külterületi mentesítésért felelős miniszteri biztos nyitotta meg.

Mészáros János felvétele - Új Néplap archívuma

19. Községi Könyvtár (Tiszaroff): Író-olvasó találkozó vendége volt Endrei Judit.

20. Községi Könyvtár (Jánoshida): "Mese mese mátka" címmel Budai Ilona műsorára került sor a népdal és a népköltészet hete alkalmából.

Nagyközségi Könyvtár (Cibakháza): A Kárpát-medence dinoszauruszai címmel tartottak előadást, amelyet könyvkiállítás és filmvetítés szinesített.

Verseghy Könyvtár (Szolnok): Hatodik alkalommal találkoztak a francia nyelvet tanuló diákok, hogy dalban és versben tegyék próbára tudásukat. A Jászkun-Picard Baráti Körök Egyesülete, a Szolnoki Europe Direct és a Verseghy Gimnázium közös rendezvényének célja volt a francia nyelv népszerűsítése is. A megye négy gimnáziumából húsz diák állt pódiumra, a produkciókat hangszeres kíséretek tették élvezetesebbé.

22. Községi Könyvtár (Jánoshida): Kerekítő foglalkozást tartottak a népzenei napok programjának keretében.

Verseghy Könyvtár (Szolnok): A Szolnoki Közalkalmazott Természetbarátok Turista Egyesülete tartott klubfoglalkozást Öreg fák meséi címmel.

26. Községi Könyvtár (Jászszentandrás): A Galagonya Bábszínház Csipkerózsika meséjét mutatta be a gyermekeknek.

29. Verseghy Könyvtár (Szolnok): A Nemzedékek emlékezete előadássorozat e havi programjának előadója Kis Krisztián Bálint.

30. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Brúnó Maci találkozása a Télapóval című bábelőadáson vehettek részt a gyermekek a Gyermekkönyvtárban.

December

Községi Könyvtár (Tomajmonostora): Megújult a könyvtár állománya. A Verseghy könyvtár munkatársai kiválogatták a polcokon sorakozó könyveket, s az év folyamán mintegy 300 ezer forint értékben rendelhet új köteteket az intézmény.

Gál Gabriella könyvtáros - Új Néplap archívuma

3. Községi Könyvtár (Kuncsorba):  A Mikulás kesztyűje című bábelőadással kedveskedtek a gyermekeknek.

5. Községi Könyvtár (Alattyán): A pórul járt krampusz című mesét mutatta be a Bibuci együttes.

Községi Könyvtár (Kőtelek): Zenés, mesés délutánra került sor a könyvtárban.

Verseghy Könyvtár (Szolnok): Petőcz András Az Isten motívum megjelenése az újabb versekben című előadására várták az érdeklődőket.

4. Városi Könyvtár (Jászberény): A könyvtár munkatársai ünnepi díszbe öltöztették a könyvtárat. Különleges könyv-karácsonyfát is állítottak az intézmény bejáratához. A leselejtezett, régi, használhatatlan könyvekből épített hangulatos „alkotás” a tervek szerint heteken át köszöntötte a könyvtár látogatóit.

Banka Csaba felvétele - Új Néplap archívuma

6.  Kanta Gyula Könyvtár (Berekfürdő): Vitéz László és a Mikulás címmel tartottak vidám, zenés bábelőadást a könyvtárban.

Városi Könyvtár (Kenderes): A Baba-Mama Klub tagjainak Mikola Istvánné könyvtárvezető és munkatársai báboztak, majd a harminc csöppséghez megérkezett a Mikulás is és átadta az ajándékokat.

7. Városi Könyvtár (Tiszafüred): Mazsola játszóházat tartottak, ahol a gyerekek karácsonyfadíszeket készíthettek.

8. Községi Könyvtár (Tiszaroff): A Piroska és a farkas bábozással kedveskedtek a gyermek olvasóknak.

9. Művelődési Központ és Könyvtár (Kisújszállás): A kelet varázsa sorozatban megjelent Dr. Bartha Júlia keletkutató, etnográfus Hit, hagyomány, kultúra című könyvének kiállítással egybekötött bemutatójának adott otthont a Galéria könyvtár.

Városi Könyvtár (Tiszaföldvár): Homeopátiás előadást tartott a könyvtárban dr. Kisné dr. Karsai Ilona gyógyszerész.

10. Községi Könyvtár (Vezseny): A Szent István Általános Iskola és Óvoda Vezsenyi Tagintézményénekalsó tagozatos diákja karácsonyi műsorral örvendeztette meg a helyi nyugdíjas klub tagjait.

Mészáros János felvétele - Új Néplap archívuma

11. Községi Könyvtár (Tiszaigar): A pórul járt krampusz zenés gyermekelőadásra várták az érdeklődőket.

12. Verseghy Könyvtár (Szolnok): A Finn Függetlenség Napja alkalmából a Szolnoki Kodály Iskola gyermekkarának tagjai és a karnagya, Zsákai Katalin tartott Riihimáki-i útjukról beszámolót.

18. Községi Könyvtár (Jászalsószentgyörgy):  A pórul járt krampusz, a Bibuczi Nonprofit Kft. előadásának adott otthont a bibliotéka.

19. Városi Könyvtár (Újszász): A városi művelődési ház és könyvtár karácsonyi játszóházat szervezett a művelődési ház klubtermében.

20. Községi Könyvtár (Alattyán): "Csendes éj" címmel tartottak karácsonyi nosztalgia kívánságműsort a a Magyar Dal és Operettért Közhasznú Egyesület előadásában.

Községi Könyvtár (Kőtelek): Tájékoztatót tartottak az őshaza területén élő emberek életéről egy Közép-Ázsia Expedíció eredményei alapján.

Verseghy Könyvtár (Szolnok): A BibliotéKAR hagyományos évbúcsúztató hangversenyt tartott a Művészeti szalonban.

21. Hild Könyvtár (Szolnok): Családi hétvége várták az érdeklődőket. Ünnepváró játszóház és karácsonyi díszek készítése és a Palinta együttes karácsonyi műsora színesítette a programot.

30. Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár (Jászfényszaru):  Elöljárók-Élenjárók című helyi kiadvány bemutatóját Mészáros László kuratóriumi elnöke nyitotta meg, a résztvevőket pedig Győri János, a város alpolgármestere köszöntötte. Dr. Bathó Edit etnográfus, a Jász Múzeum igazgatója ajánlotta a megjelentek figyelmébe a kötetet.