1961

Ünnepi Könyvhét

1961. május 27. - június 4.

Palotai Boris, az Ünnepi vacsora, a Viharos mennyország népszerű írónője az ünnepi könyvhét alkalmából Jászárokszállásra látogatott A község irodalomkedvelő közönsége nevében Szerencsés Zoltán tanár üdvözölte a vendéget a párt klubhelyiségében. Az írónő felolvasott rövidesen megjelenő regényéből, az Aprópénzből. A kedves találkozóra Jászberényből is többen átlátogattak, hogy láthassák az írónőt. Rövid ottléte alatt sokan vásároltak műveiből, melyeket a földművesszövetkezet ünnepi Könyvsátránál dedikált.

Hét helyen rendeztek a jászapáti járásban az ünnepi könyvhét alatt ankétot és hat helyen tartottak kiállítást.

Kisújszálláson május 28-án ünnepi megnyitót tartottak az irodalmi színpad részvételével. A műsoron Tóth Árpád, Babits Mihály és Kosztolányi Dezső verseiből hangzott el színvonalas összeállítás. A könyvhét idején igen sokan foglalkoztak a könyvek terjesztésével. A bizományosok munkahelyeiken kiállításokat rendeztek. Az úttörők egész serege tevékenykedett, házról házra járva árusították a könyveket. Kiemelkedő munkát végzett az Arany János utcai iskola VI. b. osztálya, amelynek kis növendékei közel 1700 forint értékben árusítottak könyveket.
A pedagógusnap alakalmával kiállítást és tombolát rendeztek.

Mezőtúron a könyvhetet ünnepélyesen lezáró könyvbál sokéves hagyománya a művelődési háznak.

Rákóczifalván, a termelőszövetkezeti községben sikerrel zárult a könyvhét. A könyvtár olvasóinak száma harminceggyel növekedett. Az új olvasók közt találjuk az 51-es AKÖV Pálinkás Lajos által vezetett „Takács Vendel” brigádot is. Megfogadták, hogy Takács Vendel szellemében a brigád tagjai nemcsak a munkában, a tanulásban, vagy a társaik megsegítésében, hanem a szórakozásban is együtt vesznek részt

Vidéki könyvsátrak pultjain, könyvárusító asztalok tarka összevisszaságában, könyvesboltok kirakatában többször találkoztunk Tamási Áron Kossuth-díjas író nevével; főleg Mezőtúron és Kunszentmártonban keresték a Tamási-regényeket, - általában a mai magyar írók műveit. E két helyen a könyvhét első napján 1000 forintos forgalmat bonyolítottak le a földművesszövetkezeti könyvsátrak.

Verseghy Könyvtár Kisnyomatványtára

Jászkiséren Tóth Zoltán könyvkiállítást és vásárt rendezett a könyvhét alkalmával munkahelyén: a fodrászüzletben. Az ügyes kezdeményező 3000 forint értékű könyvet adott el a boltban megforduló vendégeknek.