1960

Január

Községi Könyvtár (Tiszasüly): 1959-ben 13 ezer 450 kölcsönzés történt, a könyvtár köteteinek száma 3 ezer 200 darab volt. 1960-ban 8 ezer forint értékű könyvvel bővítette a készletet a községi tanács.

1. Verseghy Könyvtár (Szolnok):  városi könyvtár lett a bibliotéka. Fiókkönyvtárakat alakítottak ki, hogy a város peremrészeit bőséges olvasnivalókkal lássák el. A Vöröshadsereg úti óvodában, az Áchim András úti iskolában, a Kertvárosi iskolában és a Szabadság Tsz-ben voltak korábban fiókjaink, valamint külön ifjúsági könyvtár az Úttörőházban.

1. Községi Könyvtár (Jászapáti, Kunhegyes): járási könyvtárrá nyilvánították a két település könyvtárát.
13. Városi Könyvtár (Karcag): tanfolyamot szervezett a Megyei Tanács Művelődésügyi Osztálya a termelőszövetkezetek kultúrfelelősei számára a könyvtárban.
14. Községi Könyvtár (Tiszaörvény): a könyvtár fejlesztésére 4000 forintot fordítottak.
19. Községi Könyvtár (Jánoshida): felavatták a pártházat, melynek olvasószobájában 200 kötetes könyvtár várta a szórakozni-, tanulnivágyókat.

Jánoshidai könyvtár - Verseghy Ferenc Könyvtár Fotótára

27. Járási Tanács (Kunszentmárton): 22 ezer forintnál is többet fordítottak szépirodalmi könyvek vásárlására. 

Február

1-20. Járási könyvtár (Jászberény): Gyermekolvasók rajzaiból kiállítás nyílt a könyvtárban. A képek az ifjúság és mesekönyvek illusztrációi. A rajzoknak a kiállításon kívül lett a haszna, hogy a képekből katalógust készített a könyvtár, mely a kisebb olvasók számára teszi könnyebbé a könyvek kiválasztását.

Március

12. Damjanich János Múzeum (Szolnok): Megnyitották a Pedagógus Szakszervezet klubját. A három szépen berendezett helyiségből álló klubot Kaposvári Gyula múzeumigazgató rövid beszéd kíséretében adta át rendeltetésének. A klubhelyiségben rádió, televízió, könyvtár, különböző folyóiratok álltak a nevelők rendelkezésére.

Április

4. Járási Könyvtár (Jászberény): A felszabadulási ünnepségek keretében a Tretyakov-képtár, valamint a Szovjetunió Állami Puskin Múzeumának birtokában lévő világhírű festmények reprodukcióból nyílt kiállítás a könyvtárban.

29. Verseghy Könyvtár (Szolnok): A megyei könyvtár ifjúsági részlege és a Könyvbarátok Klubja könyvillusztrációra gyermekrajz—pályázatot hirdetett. A pályázaton szakkörök és egyénileg minden általános iskolás vett részt. Összesen 202 rajz érkezett be. A pályázat anyagából a könyvtár a Nemzetközi Gyermeknap alkalmával kiállítást rendezett.

Május

28. Ady Endre Művelődési Ház (Szolnok): Az ünnepi könyvhét megnyitó ünnepségének Bóka László író volt a vendége, aki Martfűn a Tisza Cipőgyárban találkozott az olvasóközönséggel .

Járási Könyvtár (Jászapáti): Zalka Miklós írót látta vendégül a település.

Állami Gazdaság (Mezőhék): A gazdaság klubjában beszélgetett az olvasókkal Gergely Sándor Kossuth-díjas író. Őt egy nappal később Túrkevén látták vendégül.

Járási Könyvtár (Tiszafüred): Rideg Sándor volt a könyvhét vendége, ahol a Jószef Attila olvasómozgalom tagjaival találkozott. Másnap Karcagon felkereste Kántor Sándor népművészt és dedikált a könyvsátornál.

29. Helyőrségi Klub (Szolnok): Zalka Miklós Aknamező című könyvének ankétjára került sor.

Június

1. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Exlibris és alkalmi grafika-gyűjtemény nyílt a könyvtár olvasótermében. A tárlatot a gyűjtők klubja, a Kisgrafika Barátok Köre rendezte.

26. Ifjúsági Építőtábor (Tiszasüly): A Verseghy Ferenc Megyei Könyvtár 400 kötetből álló letéti könyvtárat szervezett a táborban a fiatalok érdeklődési körének megfelelően.

Július

22. Járási Könyvtár (Jászberény): A Szolnoki Rádió munkatársa látogatott el a könyvtárba és készített interjút a bibliotéka munkatársaival.

Augusztus

Déryné Művelődési Ház (Karcag): Négy tanyai könyvtár alakult. A karcagi Dimitrov és Lenin Tsz központjába a Déryné Művelődési Ház gépkocsija szállított könyveket.

Szeptember

1. Tisza Antal Úttörőház (Szolnok): Újra megnyitott a szolnoki úttörő könyvtár az úttörőház emeleti helyiségében.

Október

Községi Könyvtár (Jászfelsőszentgyörgy): A községi tanács a tűzoltószertár melletti raktárt rendbehozatta a település könyvtára számára.

November

Csokonai Könyvtár (Karcag): A könyvtár a régi bútor felújításával ízléses olvasótermet rendezett be. A most vásárolt népművészeti térítőkét és függönyöket a helyi HTSZ készítette.

Verseghy Könyvtár (Szolnok): A könyvtár tájékoztató szolgálata összeállította a könyvtárban fellelhető atheista és antiklerikális irodalom jegyzékét külön csoportosítva a tudományos ismeretterjesztő, és külön a szépirodalmi, e tárgyba vágó munkákat.

Szociális Otthon (Újszász): Felújították a szociális otthon épületét. A százfős otthorban televízió, rádió, könyvtár tette kellemessé a tartózkodást a bentlakók számára.

Újvárosi Általános Iskola (Szolnok): A szolnoki Tisza Antal úttörőcsapat tagjai az iskola könyvtárának leltározásában vettek részt.

December

Megyei könyvtár könyvjelzője 1960-ban

Községi Könyvtár (Tiszaföldvár): 100 darab könyvet ajándékozott ebben az évben a községi tanács a helybeli könyvtárnak. 1960-ban 500 olvasója volt a könyvtárnak, összesen 12 ezer 963 kölcsönzést bonyolítottak le.

Községi Könyvtár (Öcsöd): Sokat fejlődött a település kulturális élete is. Ezt bizonyítja a községi könyvtár forgalma is: 1960. szeptember elejéig 13 ezer kötet könyvet kölcsönöztek a könyvtárból.

Községi Könyvtár (Kenderes): 705 olvasója volt könyvtárnak az utolós negyedévben. Ebből százhatvannégy a tizennégy és tizennyolc év közötti, és háromszázkilencven hét általános iskolás. Az évre elég szűkén méretezett ötezer forintos könyvtártárfejlesztés csak a legégetőbb hiányokat fedezte.

Verseghy Könyvtár (Szolnok): „Olvassunk a szünidőben!” Az MSZBT iskolai bizottságának kezdeményezésére 1960. decemberében több szervezet: a megyei tanács művelődésügyi osztálya, a KISZ megyei bizottsága, az MSZBT iskolai bizottsága a megyei könyvtárral közösen olvasómozgalmat hirdetett.

15. Tisza Antal Úttörőház (Szolnok): Móra Ferenc Könyvkiadó és a Verseghy Könyvtár kitűnően sikerült ankétjának adott otthont az úttörőház. Janikovszky Éva írót látták vendégül a fiatal szolnoki olvasók.