2003

Január

12. Zsigmond Ferenc Városi Könyvtár (Kunhegyes): A doni áttörés áldozataira emlékeztek meg a könyvtárban. Szélfútta magyarok örök hómezőben címmel Oláh János helyi gyűjtő kiállítás megnyitóján Szabó Lajos helytörténész, nyugalmazott gimnáziumi igazgató tartott előadást.

14. Verseghy Könyvtár: "A világ a MONFODI tükrében" címmel fotókiállítás. Az esemény társrendezője a MONFODI Közhasznú Alapítvány volt. A kiállítást Botka Lajosné, Szolnok Megyei Jogú Város polgármestere nyitotta meg.

 

Mészáros János felvétele - Új Néplap

15. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Felsőoktatási Koordinációs Bizottság a megye közép- és felsőfokú oktatási intézményeinek hatékonyabb együttműködése érdekében tartott fórumot a megyei könyvtárban.

21. Hild Könyvtár (Szolnok): Nagy László fotóművész Erdélyi emlék című tárlatának adott otthont az intézmény.

30. Verseghy Könyvtár: A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Európai Információs Pont és az EuroPartner Klub az EuroPartner Klub nyitórendezvényét tartotta könyvtárunkban. Az alkalomból Thomas Glaser, az Európai Bizottság Magyarországi Delegációjának tanácsosa tartott előadást "Siker vagy csalódás - Magyarország csatlakozási esélyei a koppenhágai csúcs után" címmel.

A martfűi Damjanich Szakközépiskola könyvtáráról megjelent tudósítás - Új Néplap

Községi Könyvtár (Jászfelsőszentgyörgy): A könyvtárat az év elején a művelődési ház épületébe költöztették.

Megyeriné Nagy Magdolna könyvtáros. Sárközi János felvétele - Új Néplap

Február

3. Városi Könyvtár (Tiszafüred): Két hét után először nyitott ki a bibliotéka. A belső világítás korszerűsítése után újra fogadta a látogatókat a gyűjtemény.

4. Verseghy Könyvtár: Tuza Ferenc festőművész kiállítása. A kiállítást Kaló Istvánné, Újszász város alpolgármestere nyitotta meg.

5. Városi Könyvtár (Marfű): Diákok részvételével rendeztek mesevetélkedőt.

6. Verseghy Könyvtár (Szolnok): A járókelőkre veszélyes hópárkányok eltávolítását is végezték a szolnoki tűzoltók a megyei könyvtár épületénél.

Mészáros János felvétele - Új Néplap

12. Városi Könyvtár (Jászberény): Magyarországnak az uniós csatlakozásáról tartott előadást Sallai János határőr alezredes a könyvtárban.

13. Verseghy Könyvtár: A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Európai Információs Pont által szervezett EuroParnter Klub vendége volt a Finn Köztársaság nagykövete. Ez alkalomból került sor az "Északi fény címmel rendezendő kiállítás megnyitójára is. A rendezvény társszervezője a Finnugor Baráti Kör volt.

24. Városi Könyvtár (Jászárokszállás): A magyar kultúra napja alkalmából a Petőfi Művelődési Házban került sor a Széchenyi István Általános Iskola és a Városi Könyvtár ünnepi műsorára. A program keretében mutatták be az Emlékképek, fejezetek Jászárokszállás történetéből című kiadvány 2. kötetét is, amelyet dr. Tóth Pál Péter, a szociológiatudományok kandidátusa ajánlott a megjelentek figyelmébe.

21. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Nádas Erzsébet Hűség című verseskötetének ünnepi bemutatóját rendezték meg a könyvtárban.

22. Városi Csokonai Könyvtár (Karcag): Dr. Kubassek János útikönyvíróval találkozhattak az érdeklődők.

24. Városi Csokonai Könyvtár (Karcag): Séllei Lászlómé Szeretett szülővárosom - Karcag utcanevei című könyvét mutatták be a könyvtárban.

Szép magyar beszéd Kazinczy-verseny egyik regionális megméretésének is a karcagi intézmény gyermekkönyvtára adott otthont.

25. Verseghy Könyvtár (Szolnok): A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Európai Információs Pont által szervezett EuroParnter Klub vendége volt Balázs Péter a Külügyminisztérium Integrációs Államtitkárságának vezetője, valamint Rácz Margit a Világgazdasági Kutatóintézet kutatási igazgatója.
Vendégeink az EU-FINIS program nyitóelőadásaként tájékoztatót tartottak a koppenhágai megállapodás eredményeiről és következményeiről, s válaszoltak a felmerülő kérdésekre.

27. Verseghy Könyvtár (Szolnok): A SZEF Jász-Nagykun-Szolnok Megyei szervezete könyvtárunkban tartotta meg a közszolgálati reformkoncepcióról szóló fórumát. A rendezvény vendége Vadász János, a Közszolgálati Reform Kormánymegbízotti Hivatal kormánymegbízott államtitkára volt.

30. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Az EuroPartner Klub programjának vendége Thomas Glaser, az Európai Bizottság Magyarországi Delegációja tanácsosa volt, aki „Siker vagy csalódás - Magyarország csatlakozási esélyei a koppenhágai csúcs után” címmel tartott előadást a könyvtárban.

A martfűi Damjanich Szakközépiskola könyvtára. Csabai István felvétele - Új Néplap

Március

1. Ipolyi Arnold Városi Könyvtár (Törökszentmiklós): A hónap elejétől a bibliotéka emelte a kölcsönzési díjtételeit. Az intézmény a változást a könyvtár üzemeltetési, fenntartási költségeinek és egyéb dokumentumok árainak jelentős növekedésével indokolta.

Városi Csokonai Könyvtár (Karcag): Az intézmény gyermekkönyvtára több irodalmi pályázatot hirdetett meg. A nagyobbaknak Petőfi Sándor munkásságát kellett bemutatniuk, a kisebbeknek pedig Kedvenc könyvem címmel lehetett pályázni.

4. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Rákos Éva festőművész kiállítása. A tárlatot Csonka Mária, a dunakeszi Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár igazgatója nyitotta meg.


7. Verseghy Könyvtár: "Az éjszaka csodái" címmel Kertész Lilla tartott rendhagyó irodalomórát könyvtárunkban. A kortársa magyar költők megzenésített verseiből szerkesztett műsort Tóth János gitárkíséretével hallgathatták végig az érdeklődők.
Képek a rendezvényről

 

Április

7. Verseghy Könyvtár: KORLÁTOK ÉS KERETEK címmel jogi előadássorozat kezdődött az intézményben könyvtárosok részére. Ez alkalommal dr. Kenyéri Katalin, a NKÖM jogtanácsosa tartott előadást A könyvtári jogalkotás új korszaka címmel.

7. Verseghy Könyvtár: EuroPartner Klub

11. Verseghy Könyvtár: A Költészet Napja alkalmából József Attilára emlékeztek az Aranysor Íróklub tagjai a könyvtár Verseghy Termében. A klubtagok saját műveiket is bemutatták a költészet barátainak.

14. Verseghy Könyvtár: A KORLÁTOK ÉS KERETEK című könyvtári jogi előadássorozat második részében dr. Rábold Gábor tartott előadást intézményünkben A könyvtári alkalmazottakra vonatkozó szabályok címmel.

28. Verseghy Könyvtár: A KORLÁTOK ÉS KERETEK című könyvtári jogi előadássorozat harmadik részében Hajdúné Gácsi Mária tartott előadást intézményünkben A könyvtárak fenntartása, finanszírozása címmel.

28. Verseghy Könyvtár: A KORLÁTOK ÉS KERETEK című könyvtári jogi előadássorozat utolsó részében Kopcsay Ágnes, a NKÖM tanácsosa tartott előadást intézményünkben A könyvtári szervezet, a nyilvánosság kritériumai, könyvtári szabályok címmel.

Május

6. Verseghy Könyvtár: Lázár Terézia fénytményeiből nyílt kiállítás az intézmény Művészeti Szalonjában.
A megnyitón közreműködött a Szolnoki Népdalkör Vörös Lászlóné vezetésével.

9. Verseghy Könyvtár: Teddy mackók európai ruhákban címmel kiállítás nyílt intézményünkben a The British Council, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Európai Információs Pont és a könyvtár közös rendezésében.
A tárlatot Bali István nemzetközi szakreferens (J-N-Sz Megyei Önkormányzat Európai Integrációs Iroda) nyitotta meg.

Június

12-16. Verseghy Könyvtár: Az Ünnepi Könyvhét rendezvényeit tartotta könyvtárunk a megyében.

23-28. Verseghy Könyvtár: Európai uniós műveltségi tábort rendezett könyvtárunk gyermekrészlege "Minden emberben önmagad szeresd" mottóval.

Szeptember

18. Verseghy Könyvtár: Küldföldi vendégek látogatása

27. Városi Könyvtár (Abádszalók): A településen 1931-ben született Ember Mária újságíró, író és műfordító nevét vette fel a település könyvtára. Ebből az alkalomból állítottak szobrot Abádszalók díszpolgára tiszteletére a könyvtár épülete előtt.

Szekrényes István felvétele - Új Néplap

29. Madarász Károly Művelődési Ház és Könyvtár (Túrkeve): A Határtalan7 elnevezésű országos rendezvénysorozat helyi programjaként a Kincskereső Egyesület a könyvtárral karöltve hazánk uniós csatlakozása jegyében számos ismeretterjesztő, kulturális és szórakoztató programot szervezett helyi általános és középiskolás diákok számára.

Új Néplap felvétele

Október

1. Madarász Károly Művelődési Ház és Városi Könyvtár (Túrkeve): Budai Juditot, az olvasószolgálat-vezetőjét nevezték ki az intézmény élére.

7. Városi Könyvtár (Tiszafüred): A megyei Európai Információs Pont és a városi könyvtár szervezésében előadást tartott Kis Zoltán „Mezőgazdasági támogatások az unió agrárpolitikája tükrében” címmel.

Verseghy Könyvtár (Szolnok): Kultúra és az Európai Unió címmel tartott előadást Zongor Attila, KultúrPont Iroda vezetője.

13. Hild Könyvtár (Szolnok): A bibliotéka újraindította közkedvelt foltvarró körét.

14. Verseghy Könyvvtár (Szolnok): A Nikon Klub Ablakok című bemutatkozó kiállításának megnyitóját rendezték meg a Művészeti szalonban.

Mészáros János felvétele - Új Néplap

15. Zsigmond Ferenc Könyvtár (Kunhegyes): Oláh Lajos helyi gyűjtő dokumentumaiból rendezett, 100 éve alapíttatott Balla Sándor könyvnyomdája Kunhegyesen című emlékkiállításnak adott helyett a könyvtár pincegalériája.

Városi Könyvtár (Jászapáti): Vágó Pálra emlékeztek születésének 150. és halálának 75. évfordulója alkalmából Jászapátin. A szülőház műtermében a művész köz- és magántulajdonban lévő festményeiből és a városi könyvtár legújabb Vágó-dokumentumaiból nyílt kiállítás.

21. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Hajdú Antalné Gulyás Aranka Erzsébet festő és Farkas Gábor ötvös munkáiból összeállított kiállítás nyílt a Művészeti szalonban.

Bugány János felvétele - Új Néplap

Bistey András készített interjút Bertalanné Kovács Piroskával - Új Néplap

 

29. Hild Könyvtár (Szolnok): Hogyan gondozzuk kedvenceinket? címmel előadást és beszélgetést rendezt a könyvtárban. A gyerekek kérdéseire a meghívott állatorvos válaszolt.

31. Városi Könyvtár (Jászapáti): Dr. Kis Zoltán, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára tartott szakmai fórumot a könyvtárban. Az intézmény és a helyi Zöld Pont Környezetvédelmi Egyesület által szervezett beszélgetés vendége Járvás István, a választókerület országgyűlési képviselője volt.

November

3. Verseghy Könyvtár (Szolnok): A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Európai Információs Pont, az Europartner Klub és a Verseghy Ferenc Megyei Könyvtár vendége volt Brandon Mc Mahon ír nagykövet, aki Zöld sziget az Európai Unióban, avagy Írország uniós tapasztalatai harminc év távlatából címmel tartott előadást.

9. Jószef Attila Könyvtár (Kunszentmárton): A Szent Máron-napok rendezvénysorozat keretében a Márton-kupa sakkversenynek adott otthon a helyi bibliotéka.

11. Verseghy Könyvtár (Szolnok): EuroPartner Klub Eurologisztika - Az EU- csatlakozás trendjei a logisztikával támogatott gazdaságpolitikában címmel rendezett előadást a könyvtárban.  Az előadó dr. Knoll Imre egyetemi tanár volt.

12. Arany János Könyvtár (Kisújszállás): „A magyar nyelv alkalmassá tétele a korszerű tudományok számára” címmel dr. Balogh Lászlóné dr. Zsoldos Julianna tartott előadást.

13. Arany János Könyvtár (Kisújszállás): A 30 éves születésnapját tartó Hortobágyi Nemzeti Parkról tartott előadást dr. Aradi Csaba igazgató a könyvtár zenei részlegében.

15. Hild Könyvtár (Szolnok): Mészárosné Kulcsár Rózsa amatőr festő tárlata

17. Hild Könyvtár (Szolnok): Abonyi Magyar Imre festőművész A Tisza színei című tárlata is színesítette a városi könyvtár programját.

Oláh Lajos dokumentumaiból rendezett emlékkiállítás december 12-ig látható a Zsigmond Ferenc Városi Könyvtár pincegalériájában.

22. Hild Könyvtár (Szolnok): Az „Apród voltam Nagy Lajos király udvarában” című többfordulós történelmi játék keretében lovagitorna-bemutatót rendeztek általános iskolások részére a könyvtárban.

Csabai István felvétele - Új Néplap

25. Verseghy Könyvtár: Szabó Ágnes festőművész kiállítása nyílt meg az intézmény Művészeti szalonjában.

Városi Könyvtár (Tiszafüred): Agrártámogatások az Európai Unióban címmel hallhattak tájékoztatót az érdeklődők.

27. Verseghy Könyvtár: Megbukott az iskola címmel Várszegi Tibor szerkesztő-kiadó házigazda vezetésével Melkvi Bea és Harsányi Attila, a Szigligeti Színház színészei az ESŐ c. irodalmi folyóirat őszi számát mutatták be a könyvtár Verseghy termében.

Őszi szakmai kiránduláson a Verseghy Könyvtár munkatársai - Új Néplap

28. Verseghy Könyvtár: Könyvtárunk, a SUNBOOKS és az Ulpius-Ház Könyvkiadó rendezésében Karinthy Márton: Ördöggörcs c. kötetének bemutatójára került sor az intézmény művészeti szalonjában. Az írót és a művet Szálinger Balázs Bródy Sándor-díjas költő, űjságíró mutatta be. A beszélgetés után az író dedikálta művét.

29. Hild Könyvtár (Szolnok): Hasznos tanácsokkal, műszeres vizsgálatokkal és ismeretterjesztő, tájékoztató programokkal várta az érdeklődőket a Vöröskereszt helyi szervezete és a könyvtár az egészség nap keretében.

Bugány János felvétele - Új Néplap

 

December

4. Városi Könyvtár (Jászberény): Hlavacska András „Ádventi Templom - koszorú” című kiállítása nyílt meg a könyvtárban. Az evangélikus vallású, villamosmérnökként dolgozó önkormányzat képviselő képeit kedvtelésből, hobbiból készítette.

5. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Adventi hangverseny

5. Verseghy Könyvtár (Szolnok): EU-Finis. Jász-Nagykun-Szolnok Megye Európai uniós kommunikációs programja

5-6. Hild Könyvtár (Szolnok). Mikulás várta a gyerekeket a könyvtárban, hogy édességekkel teli hátizsákjából megajándékozza az intézmény legifjabb olvasóit.

Bugány János felvétele - Új Néplap

10. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Finnország nemzeti ünnepéről dr. Szíj Enikő professzor előadásával emlékezett meg a Finn-Magyar Baráti Társaság a megyei könyvtár Verseghy-termében.

15. Városi Könyvtár (Tiszafüred): Benedek Gábort olimpiai bajnokot látta vendégül szülővárosa. Benedek Gábor bátyja, Benedek Ferenc társaságában érkezett Tiszafüredre. A városi könyvtárban tartottak élménybeszámolóval egybekötött rendhagyó történelemórát a város iskolásainak. Itt a helsinki olimpia bajnoka (1952) és Chile egyéni világbajnoka találkozott az általa alapított Benedek Gábor-díj győzteseivel, köztük Szövetes Veronika karate-világbajnokkal és Katona Gergely ifjúsági kajak-kenu világbajnokkal.

16. Verseghy Könyvtár (Szolnok): A betegjogok védelméről szóló törvényről Seller Ibolya, megyénk betegjogi biztosa tájékoztatta a könyvtár egészségügyi napjának résztvevőit.

18. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Molnár H. Lajos Imágó c. kötetének bemutatója. Az író beszélgetőtársa Jenei Gyula, az ESŐ c. irodalmi folyóirat szerkesztője volt. A műből részleteket mutatott be Meister Éva színésznő.

A jászárokszállási Deák Ferenc Gimnázium iskolai könyvtára - Új Néplap

20. Hild Könyvtár (Szolnok): Családi hétvégét szerveztek a könyvtárban, ahola karácsonyi ünnepekhez kapcsolódó kézművesfoglalkozások, játszóház, ünnepi műsorok várták az érdeklődőket.