1991

Január

1. Városi Könyvtár (Martfű): Ez év elejétől városi könyvtárrá lépett elő a volt cipőgyári szakszervezeti könyvtár. Törvényi előírás szerint a helyi önkormányzat vette át a könyvtár működtetését, ahol négy könyvtáros 56 ezer kötet könyvet kölcsönzött rendszeresen ezerötszáz olvasónak. Volt hat letéti könyvtáruk: a két gyárban, az egyik iskolában, az idősek klubjában és a gyári üdülőkben is.

A téli iskolai szünetben is népes volt a városi könyvtár, amelyről a megyei napilap is örömmel tudósított.

Községi Könyvtár (Tiszatenyő): Szabás-varrás és gépjármű-vezetői tanfolyamokat indított a könyvtár a településen.

16. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Elhunyt dr. Horváth Károly, a megyei könyvtár igazgatója, aki 1988 óta vezette az intézményt. Gyászolt a Szakszervezetek Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Könyvtára is. Kalmár Jánosné (sz. Nagy Eszter) könyvtáros örökre megpihent.

17. Városi Központi Könyvtár (Szolnok): Rajzpályázat eredményhirdetése

Február

1. Verseghy Könyvtár (Szolnok): A volt Munkásőrbázis helyén, a Tisza Antal utcában nyílt meg a Verseghy könyvtár gyermekkönyvtára és a zenei részlege. Az ízléses bútorokat Blazsek Gyöngyvér belsőépítész tervezte.

A költözés pillanatai

A mintegy hétszáz négyzetméter alapterületet a Profil Kft. tervezte, illetve alakította át. A munkálatok 17 millió forintba kerültek, amelyet még a megyei tanács adott. Mintegy 140 ezer forintot adományoztak a berendezéshez a szolnoki kft.-k, virágokat ajánlottak fel az új létesítmény díszítéséhez a város virágboltjai.

Gyermekolvasók és zenebarát felnőttek az immár önálló épületben

Az avatón már teljes pompájában várta az ünneplőket az új létesítmény, amelyet dr. Boros Lajos, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke adott át jelképesen a városnak, az olvasóknak, a zene barátainak. Új szolgáltatásként a helybeni zenehallgatás mellett ezután lemezeket is kölcsönözhetnek az érdeklődők. Ugyancsak az emeleten alakították ki a Verseghy Ferenc termet, amely jó műhelynek kínálkozik a kutatóknak.

7. Verseghy Könyvtár (Szolnok): Erdély kulturális és turisztikai kincseinek megismertetése, emberi-erkölcsi értékeinek, hagyományainak megőrzése, a két ország népeinek közeledése és hasonló célok érdekében létrehozták Erdély barátainak körét. Az alakuló ülést megelőző beszélgetésre a megyei könyvtár új zenei részlegében került sor.

Március

13. Városi Központi Könyvtár (Szolnok): Műfordító pályázat eredményhirdetése

Április

11. Városi Központi Könyvtár (Szolnok): Versmondó verseny a Költészet napja alkalmából

Május

9. Városi Központi Könyvtár (Szolnok): Lutra-szellemi vetélkedő

Az utolsó műveleteket végzik a Kunhegyesi Vas- és Vasipari Kisszövetkezet szakemberei a városi könyvtár új épületének belső berendezésein.

Június

Július

Augusztus

26. Városi Központi Könyvtár (Szolnok): Tallinni Városi Könyvtár egyik munkatársa látogatott a könyvtárba

Szeptember

26. Városi Központi Könyvtár (Szolnok): Sebesség lutra játék

Október

3. Városi Központi Könyvtár (Szolnok): Aranytoll című versíró pályázat eredményhirdetése

31. Városi Központi Könyvtár (Szolnok): Töprengő

November

7. Városi Központi Könyvtár (Szolnok): Kacsamesék lutra-vetélkedő December